Logo of Team Belgium

Snelschaatser Bart Swings is in Peking als tiende geëindigd in de 10.000 meter. Het goud was voor de Zweed Nils van der Poel, die een wereldrecord neerzette.

"Het is jammer dat ik tiende word, en niet zevende", deed Swings zijn verhaal. "Want daar zat ik toch dichtbij. Eigenlijk was top acht toch mijn doel."

Hij finishte in 13:02.43, een nieuwe persoonlijk record op een laaglandbaan, in de laatste rit tegen de Canadees Ted-Jan Bloemen, die zijn olympische titel niet kon verlengen en achtste werd. Het goud ging naar het Zweedse fenomeen Nils van der Poel, die zijn eigen wereldrecord aanscherpte tot 12:30.74.

 "Er was maar één iemand die boven mijn persoonlijk record op een laaglandbaan bleef. Ik wist dus dat ik mijn snelste laaglandtijd moest neerzetten", vervolgde Swings. "Ik heb echt wel een goede wedstrijd geschaatst. Dat ik mijn techniek tijdens de rit nog kon verbeteren, is nog de grootste opsteker. Want bij mij kan dat als een kaartenhuis instorten, en dat was vandaag niet het geval."

 "Wat de massastart betreft, ligt het ijs er momenteel wel goed bij voor mij. Je hebt vrij veel grip, en het is relatief snel. Dat heb ik wel graag. Maar pas binnen een paar dagen kan ik meer zeggen over het aansnijden van de binnenbochtjes."

Bart Swings viert zaterdag zijn 31e verjaardag. "Ik ga proberen om er een beetje van te genieten. Ik ben van plan om naar andere sporten te gaan kijken."

Bart Swings werd eerder deze Spelen zevende op de 5.000 meter en dertiende op de 1.500 meter. Hij mikt vooral op de massastart, die op de voorlaatste dag van de Spelen wordt gehouden. Vier jaar geleden won hij op dat onderdeel zilver in PyeongChang. Op de 10.000 meter werd hij toen achtste na een vijfde plaats in 2014.

Belga