Logo of Team Belgium

Bart Swings is zondag in het Noorse Hamar tiende geworden op het wereldkampioenschap allround. Door een te langzame 5.000 meter had hij zich niet geschaard bij de beste rijders, die de 10.000 meter mochten schaatsen.

Voor de derde keer op rij was de wereldtitel voor de Nederlander Patrick Roest. Daarmee komt Roest in de allroundtraditie (sinds 1893) op gelijke hoogte met landgenoten Sven Kramer en Ard Schenk, de Noren Hjalmar Andersen en Oscar Mathisen en de Amerikaan Eric Heiden. 

Swings zette in het Vikingskipet, waar hij in 2013 derde werd, een redelijke serie neer. Vijftiende op de 500 meter (37.01), elfde op de 5.000 meter (6:26.74) en zesde op de 1.500 meter (1:46.14). Cruciaal was de 5.000 meter; hij beseft dat die beter had gemoeten.

De tiende plek op de eindlijst is twee plaatsen beter dan vorig jaar.

Swings, 29 jaar inmiddels, is en blijft een eenling in het schaatsen. Steeds weer blijkt dat er sparringpartners nodig zijn om op niveau te presteren. In principe trainde Swings dit seizoen mee met de Noren, maar in de praktijk is daar weinig van terecht gekomen. Dat had ook te maken met de blessure van Pedersen, die daardoor de winter met een grote achterstand begon.

De laatste weken is Jan Blokhuijsen Swings' partner. De Nederlander, die op de laatste afstand de derde plaats misliep en vierde werd, is na een sabbatical van een jaar weer helemaal terug in de top als allrounder. Het ligt in de bedoeling dat Swings in de aanloop naar het komende voor-olympische seizoen zal trainen met Blokhuijsen, die deel uitmaakt van een Nederlandse commerciële ploeg.