Logo of Team Belgium

"Dertiende is niet mijn plek, je wil altijd meer. Maar mijn snelheid zit goed, en dat neem ik mee naar de massastart", reageerde Bart Swings na zijn 1500 m snelschaatsen in Peking. Hij finishte in 1:45.82.

Op het koningsnummer was een olympisch diploma (top acht) in principe het hoogst haalbare voor Swings, die  zondag zevende werd op de 5000 m.
"Het was zeker geen slechte rit, al was mijn start niet goed. Ik maakte heel veel fouten in de eerste bocht. Dat vind ik wel jammer. Maar daarna reed ik wel drie goede rondjes. Ik toonde dat ik de snelheid heb en daarna hield ik het verval binnen de seconde. Dat zijn twee positieve punten."

"Sinds de Spelen van Pyeongchang merk je dat op dit nummer echte krachtpatsers aantreden. Ik zou me moeten omscholen en veel meer krachttraining moeten doen om op die 1500 m te presteren. Ik focus op de massastart, en dan concentreer je je op andere zaken zoals je topsnelheid."

Op de 1500 m werd Swings tiende op de Spelen van 2014 in Sotsji en zesde op de Spelen van 2018 in PyeongChang.

Vrijdag schaatst Swings nog de 10.000 m, om zich daarna op te maken voor de massastart (19/02), zijn hoofddoel in Peking. Op dat nummer behaalde hij in PyeongChang 2018 Olympisch zilver. "Hopelijk heb ik op de 10 km een goede loting, en dan kan ik me nog wat amuseren", besloot het uithangbord van Team Belgium.

Belga