Logo of Team Belgium

Bart Swings is zondag op de wereldbeker schaatsen in het Nederlandse Heerenveen zevende geworden op de 5.000 meter. De 29-jarige Vlaams-Brabander finishte in 6:12.78, de op één na snelste tijd in zijn carrière. 

De Nederlander Patrick Roest won in 6:05.14, voor de Zweed Nils van der Poel (6:08.39) en de Rus Sergey Trofimov (6:10.86).et 120 punten eindwinnaar in de Wereldbeker. Zijn landgenoot Sven Kramer, zondag vierde, is met 97 punten tweede, net voor Trofimov (96). Bart Swings is zevende, met 74 punten.

Swings reed maar één keer een snellere vijf kilometer. Dat deed hij op 10 december 2017 op de hooggelegen piste van Salt Lake City (6:11.54). Dat zijn sterke chrono hem zondag niet meer opbracht dan de zevende plek, maakte hem weinig uit. Het plan voor de vijf kilometer was net als dat voor de 1.500 meter van zaterdag. 

"Elk weekeinde moet het harder, elke wedstrijd beter. Ik heb het gevoel dat ik op die vijf kilometer wat kan laten zien", vertelde hij. Die belofte maakte Swings waar. Met drie ronden van in de 28 seconden joeg hij zijn rechtstreekse tegenstander Roest schrik aan.

Langzaam leverde de beste Belgische schaatser in, toch hield hij de snelheid goed vast. De laatste drie ovalen gingen boven de dertig seconden. Ten opzichte van een week geleden was Swings vijf seconden sneller.

Zaterdag had Swings zich al verzekerd van de Wereldbeker op de massastart, de minimarathon over zestien ronden. Door de coronapandemie was de strijd beperkt tot twee weekeindes. De derde en de tweede plaats waren voldoende voor de eindzege, waarvoor de Internationale Schaats Unie (ISU) een aangepaste premie van 3.350 dollar beschikbaar had gesteld. Over anderhalve week schaatst Swings in Heerenveen de 5.000 meter op de wereldkampioenschappen afstanden. Daarna heeft hij een dagje vrij. Zaterdag volgt dan de massastart, de discipline waarin hij in 2018 olympisch zilver veroverde. Op de laatste dag van het WK start Swings op de 1.500 meter.

Belga