Logo of Team Belgium

Sinds enkele weken blijft heel België in zijn kot door de Covid-19-pandemie. Dat geldt ook voor de topatleten van Team Belgium, die zo goed als mogelijk proberen te blijven trainen. We nemen polshoogte bij enkelen van hen.

In deze episode: Bart Swings. Op de Olympische Winterspelen in PyeongChang won Bart zilver op de massastart. Hij behaalde in totaal al zes olympische top 8-plaatsen. Hij sloot dit winterseizoen af als eindwinnaar van de wereldbeker op de massastart.

Bart Swings rekent zich bij de gelukkigen: hij kon zijn volledige schaatsseizoen afwerken voordat de maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19 van kracht werden. “Op 7 en 8 maart schaatste ik nog de wereldbekerfinale in een uitverkocht Thialf. Op dat moment vroeg mijn vriendin zich af of het nog wel zou doorgaan, maar voor mezelf leken drastische maatregelen nog veraf. Zodra we terug thuis waren, werd één voor één alles afgelast.”

Op sportief vlak is het programma van Bart dus niet helemaal overhoop gegooid. “Wel jammer dat mijn vakantie in het water is gevallen. Maar ik mag zeker niet klagen, mensen in andere sectoren zijn veel zwaarder getroffen.”

Na het winterseizoen zou Bart traditiegetrouw de skeelers aanbinden: “Op 5 april stond een skeelermarathon in Peru gepland en zou ik deze periode aan heel wat skeelerwedstrijden deelnemen. Die vallen nu allemaal weg. Maar mijn training staat natuurlijk altijd in het teken van de winter. Dat hou ik voor ogen.”

“Skeeleren langs het kanaal en fietsen mag ik nog altijd, dus de training verloopt vrij normaal. Bovendien ben ik het gewend om flexibel te zijn, ik switch elk jaar van schaatsen naar skeeleren en terug. Samen met mijn coach Jelle Spruyt bekijk ik nu hoe we de zomer willen aanpakken.”

De tijd die is vrijgekomen, besteedt Bart nuttig, bijvoorbeeld aan zijn laatste masterjaar burgerlijk ingenieur. “Ik werk een aantal vakken en projecten af. Volgend jaar blijft enkel nog mijn thesis over, maar misschien spreid ik die over twee jaar om maximaal te focussen op de Olympische Spelen in Peking in 2022.

Bart bekijkt deze nieuwe situatie van de positieve kant: “De afgelopen winter ben ik nooit meer dan 8 dagen aan een stuk thuis geweest. Mijn vriendin werkt nu thuis, dus daar genieten we van. Ik kijk in mijn vrije tijd naar series, af en toe game ik eens met vrienden en ik help in het huishouden, al is dat niet mijn lievelingsbezigheid (lacht).