Logo of Team Belgium

Bashir Abdi verkiest in 2022 het WK atletiek in Eugene boven het EK atletiek in München. Dat vertelde hij maandag op een persmoment in Gentbrugge. "Het WK wordt het grote doel volgend jaar. Een medaille moet daar het doel zijn", klinkt het.

Op 19 december, de dag van het Sportgala, verwacht Bashir Abdi een derde kindje. Zijn focus ligt de komende weken dus op zijn familie. Daarna richt hij zich weer op topsport.

"Vorige week ben ik opnieuw beginnen te trainen. Ik moet me nu inhouden van de coach en het tot eind december heel kalm aan doen", zegt hij.

"Stel gerust vragen over mijn doelen in 2022, maar het mag niet over het wereldrecord gaan", voegde Abdi er al grappend aan toe.

Of de Europese recordhouder in 2022 een voorjaarsmarathon loopt, is geen uitgemaakte zaak. "Het kan, maar een andere optie is om in april het Europees record aan te vallen op de halve marathon", vertelt Abdi. Het hoofddoel van 2022 volgt midden juli.

"Het WK in Eugene is het grote doel. Dat ik daar aan de start kom, is ondertussen zeker. Het doel moet daar een medaille zijn. Als ik blessurevrij kan blijven, heb ik nog groeipotentieel en dan is het mogelijk om een nog mooiere kleur dan brons binnen te halen."

In een postolympisch jaar laten doorgaans heel wat toppers het WK schieten, omdat er in de grote stadsmarathons veel meer geld te verdienen valt. Abdi heeft andere prioriteiten.

"Een WK-medaille heb ik nog niet in mijn kast hangen. Dat gaat voor mij boven een zege in een grote stadsmarathon", klinkt het.

De Gentenaar zal op het WK niet langer in de underdogrol kunnen kruipen. "Als een favoriet leren denken, dat ben ik momenteel aan het leren", zegt Abdi.

"Ik verwacht daar geen problemen mee." Op het EK in München in augustus moeten we Abdi niet verwachten, ook niet op een andere afstand, zoals de 10.000 meter. "Het is simpelweg niet te combineren met het WK. In het najaar zou ik wel graag een Major Marathon lopen. Dat lijkt me realistisch, vermits er in principe genoeg tijd is na het WK in juli", besluit hij.

Belga