Logo of Team Belgium

Ondanks zijn Belgische record dat hij vorig jaar uitgerekend in Tokio vestigde, weigert Bashir Abdi zichzelf zondag in Sapporo, waar de olympische marathon plaatsvindt, als medaillekandidaat te beschouwen. Twee dagen voor het evenement is hij nog niet bekomen van de jetlag, ondanks dat hij al op 30 juli in Japan aankwam. "De jetlag heeft me gedood, ik slaap slecht", klinkt het.

"Je moet realistisch zijn. Er zijn minstens acht lopers die sneller zijn en die meer ervaring hebben dan ik. Dit wordt mijn eerste olympische marathon. Elke wedstrijd is anders en wordt ook bepaald door de omstandigheden", aldus de 32-jarige Gentenaar, die in Rio op de 20ste plaats eindigde op de 10.000 meter en 33ste op de 5.000 meter.

Abdi, die al lange tijd gekwalificeerd is voor de Spelen, heeft op twee jaar zijn tijd op de marathon met 6 minuten verbeterd. Zijn olympische voorbereiding verliep ook prima: tussen maart en eind mei liep hij gemiddeld 190 kilometer per week in Ethiopië. Vervolgens nam hij deel aan twee races en slaagde hij voor verschillende tests in een verwarmde ruimte aan de Leuvense universiteit. In Birmingham brak hij zijn persoonlijk record op de 10.000 meter, waardoor hij ook voor die discipline kon deelnemen aan de Spelen.

Maar hij heeft zijn doel niet gewijzigd en loopt zondag de legendarische 42,195 kilometer. "Gelukkig was er het Mito-kamp (het trainingskamp van Team Belgium, nvdr.), want hier in Sapporo zijn er weinig mogelijkheden. We verlaten gewoon het hotel om te gaan trainen op een parcours van 900 meter lang. De vochtigheid is superbelangrijk en zal het onmogelijk maken om records te breken", voegde hij eraan toe.

"De race zal denk ik heel tactisch zijn. Tijdens de eerste helft zal niemand willen leiden, volgens mij zal het in het begin heel langzaam gaan."

Belga