Logo of Team Belgium

Basten Caerts finishte zaterdag als zesde in de finale van de 100 meter schoolslag op de Europese Spelen in Bakoe. Afgelopen woensdag deed hij hetzelfde op de 200 meter schoolslag (2:14.20). "Ik ben heel tevreden met het resultaat en met de progressie die ik sinds het begin van het jaar heb gemaakt", blikte de 17-jarige Limburger op de slotdag van de zwemcompetitie terug op zijn Europese Spelen.


Met een tijd van 1:02.28 op de 100 meter realiseerde de DBT-zwemmer een nieuw persoonlijk record, meteen ook goed voor een ticket voor het WK zwemmen voor junioren in Singapore (25-30 augustus). Caerts weet nog niet of hij de verre reis naar het kleine Aziatische land zal maken, maar de twee finales in Bakoe doen in elk geval naar meer smaken. "Vorig jaar zwom ik al twee finales (EK junioren in Dordrecht; 7e op de 200m schoolslag (2:15.75) en 8e op de 100m (1:03.38)). Ik wilde dat hier overdoen en dat is gelukt. Ik ben gelukkig."

"De Europese Spelen waren een ongelooflijke ervaring. Ik heb kunnen praten met andere Belgische atleten, zoals met de badmintonploeg. In het vliegtuig sprak ik met finaliste Lianne Tan en haar broer Yuhan. Ik heb ook kennis gemaakt met vele andere zwemmers", zegt Caerts, die erbij wil zijn als de Belgische delegatie afzakt naar Tokio in 2020 voor de Olympische Spelen.

Volgend jaar zal Caerts samen met Thomas Thijs trainen onder Rick Valcke, de trainer van onder meer Louis Croenen. Daardoor nemen de verwachtingen ook toe. De vergelijking met Frédérik Deburghgraeve, olympisch zwemkampioen op de 100 meter schoolslag in 1996 in Atlanta, werd al gemaakt. "Laten we hopen dat ik dezelfde resultaten kan halen", blijft Caerts nuchter. "Hij heeft in elk geval bewezen dat een Belg op het hoogste trapje kan staan op de Olympische Spelen."