Logo of Team Belgium

De Belgische basketbalvrouwen hebben vrijdag Puerto Rico met 87-52 ingeblikt op de Olympische Spelen in Tokio. "Het was een goede, comfortabele zege", aldus Emma Meesseman. Zij was met 26 punten en 15 rebounds een van de uitblinkers bij de Belgian Cats. "We hadden te veel turnover (balverlies), maar het zwaarste was het opstaan om 6 uur 's ochtends", zei ze na de zege in de tweede groepsmatch.

De Belgian Cats moesten vroeg uit de veren. De match tegen het zwakke broertje in groep C stond om 10 uur op de agenda in Saitama, een eind weg van het atletendorp. "Dat zijn we niet gewoon", dixit Meesseman.

"Vandaag was het zeker niet een van onze beste matchen. Maar finaal kunnen we tevreden zijn", voegt Julie Allemand toe. "We wonnen met meer dan 30 punten verschil. Misschien hebben we niet het beste basket gespeeld, maar we hebben twee punten behaald, en vooral dat moeten we onthouden."

De eerste minuten waren moeilijker, maar nadien controleerden de Belgen de match, zegt de Luikse. "De scheidsrechters lieten het vaak begaan. In de tweede periode werden veel fouten niet gefloten. We lieten het gebeuren. Het klopt, we hebben veel balverlies geleden."

Die conclusie trekt ook coach Philip Mestdagh. "Het was zeker niet perfect, we leden te veel turnover. Oké, de speelsters zijn ook maar mensen, maar ze bleven duwen en we wonnen met 35 punten verschil."

Hanne Mestdagh blonk uit met driepunters. Zes van de negen pogingen belandden in de korf, goed voor 18 punten. "'Het is mijn taak in het team om te scoren", aldus Mestdagh. "Op training oefenen we dit honderden keren. Het is een kwestie van vertrouwen. Maar mijn teamgenoten speelden een grote rol, ze vonden me gemakkelijk. Ik moet hen bedanken."

Veterane Ann Wauters kon vier minuten opdraven, waarin ze goed was voor twee punten. "Het doet plezier om het parket te voelen. Het belangrijkste is te winnen als team, maar het doet wel iets om op het terrein te staan, zelfs voor mij, op 40-jarige leeftijd."

Wauters bedankte Julie Allemand voor de pas waarna ze kon scoren. "Het was een superpass, ik moest de bal er enkel nog inleggen." Toen Wauters scoorde, reageerde de volledige bank enthousiast. "Het toont de goede sfeer in de groep aan. Vandaag hebben we ons in de best mogelijke positie geplaatst voor een vierde match (kwartfinale, red.)."

"Met deze zege kunnen we het zonder druk opnemen tegen China", besluit Julie Allemand. "We spelen heel graag wanneer er geen druk. Dan spelen we ons beste basket. Twee op twee is een goed begin van het toernooi. China is een zeer goede ploeg, het zal helemaal niet gemakkelijk zijn, maar we hebben niets te verliezen. We zijn klaar voor nog een exploot, het zou super zijn om op de eerste plaats te eindigen en zo de grote ploegen te vermijden."

Maandag nemen de Cats het op tegen China. 

Belga