Logo of Team Belgium

De Belgische basketvrouwen kennen hun kalender op weg naar het EK 2023. Ze beginnen de kwalificatiecampagne met een verplaatsing naar Bosnië-Herzegovina. FIBA Europe, de Europese basketbalfederatie, maakte het programma van de kwalificaties donderdag bekend.

De Belgian Cats, ondergebracht in groep A, spelen op 11 november in en tegen Bosnië-Herzegovina. Drie dagen later ontvangen ze Duitsland. De kwalificatiewedstrijden worden in drie periodes afgewerkt. In november 2022 neemt België het thuis op tegen Noord-Macedonië (24/11) en Bosnië-Herzegovina (27/11). In februari 2023 volgen nog uitduels met Duitsland (9/02) en Noord-Macedonië (12/02). 

De tien groepswinnaars en de vier beste tweedes vergezellen organisatoren Slovenië en Israël, die zelf ook deelnemen aan de kwalificaties, naar het hoofdtoernooi. De Belgian Cats mikken op een vierde EK-deelname op rij. 

De afgelopen jaren zetten Emma Meesseman en co. op het Europese toneel enkele knappe resultaten neer: brons op het EK 2017 in Praag, vijfde op het EK 2019 in Belgrado en opnieuw brons op het EK afgelopen juni in Valencia.

Ondertussen pakten de troepen van coach Philip Mestdagh ook de vierde plaats op het WK 2018 in Tenerife en kwalificeerden ze zich voor het eerst voor de Olympische Spelen, waar ze na een thriller werden uitgeschakeld (86-85) door gastland Japan in de kwartfinales. Dankzij hun derde plaats op het EK 2021 mogen de Belgische basketbalvrouwen ook deelnemen aan een kwalificatietoernooi in februari voor het WK van 2022 in Australië.

Belga