Logo of Team Belgium

De Belgian Cats treden zaterdag aan tegen basketnatie Servië in hun halve finales op het EK. Emma Meesseman had eerder al gezegd de nipte nederlaag tegen de Servische basketvrouwen op het EK in 2019 te willen gebruiken als motivatie.

De Cats plaatsten zich voor de halve finale na hun overwinning tegen Rusland in de kwartfinales. De Belgische basketvrouwen vinkten al elke doelstelling af die ze tijdens dit EK hadden gemaakt. Ze willen nu hun eerste EK-finale halen, na hun bronzen medaille in 2017.

Bondscoach Philip Mestdagh zei al dat de Cats zaterdag kans hebben om zich te plaatsen voor de finale. België moet daarvoor dus wel eerst aan de bak tegen de Servische basketvrouwen, zaterdag om 21 uur in het Spaanse Valencia. Voor de vierde keer tijdens de laatste vijf edities zit Servië bij de laatste vier landen op het EK. De Servische ploeg versloeg ook eindelijk zwart beest Spanje. Daarvoor hadden de Servische vrouwen wel verlengingen nodig.

De Belgian Cats hadden zich rechtstreeks voor de kwartfinales geplaatst door groep C te winnen. Ze begonnen met verlies tegen Bosnië-Herzegovina (70-55) maar wonnen daarna van Slovenië (92-57) en Turkije (63-61). Rusland werd tweede in zijn groep achter Frankrijk en moest eerst een barrage spelen tegen Slovenië (93-75).

In de kwartfinales in Straatsburg versloegen de Cats Rusland met 85-83. Na tien magere jaren zijn de Belgische vrouwen nu ononderbroken aanwezig op de grote evenementen, sinds hun derde plaats in Praag vier jaar geleden.

Op het WK in 2018 haalden ze de vierde plaats, op het EK van 2019 eindigden ze als vijfde. Ze kwalificeerden zich in februari 2020 ook voor de Olympische Spelen. De Cats hebben ook al een ticket op zak voor de kwalificatietoernooien voor het WK van 2022 in Australië.

Servië, Europees kampioen in 2015, bronzen medaillewinnaar op de Spelen van 2016 en nog eens derde op het EK van 2019, jaagt op nog meer eremetaal. Marina Maljkovic is de geluksbrenger. Alleen met haar als coach halen de Servische vrouwen het podium.

De halve finales van de 38e editie van het EK vrouwenbasketbal tellen een verrassende deelnemer. Wit-Rusland is immers het enige land dat waarnemers niet in deze fase van het EK hadden verwacht.  Veertien jaar na hun bronzen medaille in het Italiaanse Chieti, staan de Wit-Russische basketvrouwen opnieuw in een halve finale. De speelsters van Natalyia Trafimava hebben hun plaats niet gestolen. In de eerste poulewedstrijd deden ze Spanje al struikelen.

Spanje is net de enige van de favorieten die niet bij de laatste vier is geraakt. Lucas Mondelo en de Spaanse basketvrouwen zijn uitgeschakeld door Servië in de kwartfinales. Spanje stond nochtans op het podium van de zeven vorige grote internationale kampioenschappen.

De Wit-Russische vrouwen treffen Frankrijk in de halve finale op zaterdag, om 18 uur. Frankrijk lijkt onbespeelbaar en steekt ver uit boven de rest. De vrouwen van Valérie Garnier staan voor de elfde keer - en voor de zevende opeenvolgende keer - in de halve finales van een EK. Ze jagen op hun derde Europese titel, na hun eerste in 2001.  Twee andere duels staan zaterdag op het programma tussen de verliezers van de kwartfinales. Om 12 uur spelen Zweden en Bosnië tegen elkaar, gevolgd door het duel tussen Spanje en Rusland om 15 uur. Inzet is een plaats in het kwalificatietoernooi voor het WK van volgend jaar.

Belga