Logo of Team Belgium

Slovenië, Turkije en Bosnië zijn de tegenstanders van de Belgian Cats in de groepsfase van het EK basketbal, dat tussen 17 en 27 juni wordt afgewerkt in Straatsburg en Valencia. De Belgian Cats werden als reekshoofd bij de loting in Valencia ingedeeld in groep C. De groepswinnaar gaat rechtstreeks naar de kwartfinales. Nummers twee en drie in de poule werken een barrage af voor een stek bij de laatste acht.

De Belgische vrouwen werken hun groepswedstrijden af in Straatsburg. Dat was eerder al bepaald. De finalefase vindt plaats in Valencia. Indien de Cats in de top 6 eindigen, plaatsen ze zich voor de kwalificatietoernooien voor het WK van 2022 in Australië. 

Emma Meesseman en co plaatsten zich voor het EK na een foutloos parcours in de voorronde tegen Oekraïne, Portugal en Finland. Op het EK van 2019 werd België vijfde na verlies in de kwartfinale tegen Frankrijk. Twee jaar eerder haalden ze brons. 

Philip Mestdagh, de bondscoach van de Belgian Cats, toonde zich na de loting voor de groepsfase van het EK basketbal, "redelijk tevreden". "We vermijden Rusland en Zweden uit pot 2", stak Mestdagh van wal bij Belga. "Dat was zwaarder geweest. Dus ja, we moeten tevreden zijn. Er staan geen zwakke teams op een EK bij de vrouwen (waar slechts 16 landen aan deelnemen, in vergelijking met 24 landen bij de mannen, red.). Uit pot 4 krijgen we Bosnië dat speelt met een genaturaliseerde, Jonquel Jones (een Bahamaanse die samen met Emma Meesseman speelt bij Jekaterinenburg, red.). Het wordt voor Bosnië de eerste EK-deelname sinds 1999. Slovenië kennen we goed. Het is een niet te onderschatten team dat het elke ploeg lastig kan maken. Tot slot is er Turkije, de sterkste tegenstander. Ze hebben een sterk nationaal kampioenschap en kunnen ook rekenen op een genaturaliseerde Amerikaanse, Quanitra Hollingsworth."

"Het is toch een beetje een gevaarlijke groep", zei Kim Mestdagh maandag na afloop van de loting. "Slovenië en Bosnië doen me op dit moment een beetje denken aan de Belgian Cats, aan het begin van ons project", legde Mestdagh uit. "We mogen beide teams zeker niet onderschatten. Turkije kennen we al. Zij kunnen rekenen op een genaturaliseerde Amerikaanse. Ons doel is een drie op drie realiseren, maar dat wordt niet makkelijk. Vervolgens kruisen we met de zware groep D (met Frankrijk, Kroatië, Rusland en Tsjechië, red.). Maar we bekijken het wedstrijd per wedstrijd."

Ook Julie Allemand sprak de ambitie uit de groep te winnen. "Zo hebben we een extra rustdag", zei de Luikse spelverdeelster. "Dat kan belangrijk zijn, want we moeten voor de finalefase van Straatsburg naar Valencia reizen. We mikken op een plaats in de top-6 (en bijhorende kwalificatie voor één van de kwalificatietoernooien voor het WK van 2022 in Australië, red.) en nadien een medaille."

Na het EK gaat het vizier van de Cats richting Olympische Spelen in Tokio waarvoor ze ook geplaatst zijn.

Met Belga