Logo of Team Belgium

De internationale basketfederatie FIBA heeft donderdag bekendgemaakt waar de Belgian Cats en Belgian Lions dit najaar de voorrondes van het EK basket voor vrouwen (2021) en mannen (2022) zullen afwerken. Vanwege de coronapandemie staan de duels op één locatie in een bubbel op de agenda.

De Cats werken hun partijen tussen 8 en 15 november in het Portugese Odivelas af. De Lions trekken tussen 23 november en 1 december naar Vilnius in Litouwen. Het speelschema wordt later deze maand bekendgemaakt. De wedstrijden in de bubbel vormen een oplossing voor de matchen die initieel in november en februari op het programma stonden. 

De Cats speelden in principe in november in Portugal en Oekraïne en in februari tegen Finland en opnieuw Portugal. De basketvrouwen wonnen hun eerste wedstrijden in groep G tegen Oekraïne (83-66) en Finland (58-85). De negen groepswinnaars en de vijf beste tweedes vervoegen organisatoren Frankrijk en Spanje op de EK-eindronde. 

Ook de Lions begonnen de EK-voorronde met dubbele winst (86-65 tegen Litouwen en 72-88 tegen Denemarken). Zij speelden in principe in november in Tsjechië en Litouwen en in februari tegen Denemarken en Tsjechië. De top drie van elke groep (behalve in poules waarin een van de EK-organisatoren zit, zoals Tsjechië in de groep van België), plaatst zich voor het EK. Dat wordt in 2022 gespeeld in Tsjechië, Georgië, Duitsland en Italië.

Belga