Logo of Team Belgium

De Belgian Tornados zijn zaterdag als nog maar eens als vierde gefinisht in een olympische finale van de 4x400 meter. Alexander Doom, Jonathan Sacoor, Dylan Borlée en Kevin Borlée klokten in het Olympisch Stadion in Tokio 2:57.88, een nieuw Belgisch record.

Startloper Alexander Doom begon sterk vanuit de buitenbaan, baan 9. Hij gaf de stok in vierde stelling door aan Jonathan Sacoor. Die moest op het einde van zijn 400 meter enkele plaatsen prijsgeven.

Dylan Borlée maakte die achterstand weer goed en gaf als vierde de stok door aan Kevin Borlée. De traditionele slotloper van de Tornados mocht strijden voor de medailles, maar slaagde er niet meer in op te schuiven.

Het goud was voor de Verenigde Staten in een seizoensbeste. Michael Cherry, Michael Norman, Bryce Deadmon en Rai Benjamin liepen 2:55.70. Ze redden daarmee de eer van de Amerikaanse lopers die in Tokio nog geen enkele titel hadden gewonnen.

Het zilver ging naar Nederland (Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela), in een nationaal record van 2:57.18. Het brons was voor Botswana (Isaac Makwala, Baboloki Thebe, Zibane Ngozi en Bayapo Ndori), in 2:57.27, een nieuw Afrikaans record.

De Tornados liepen hun vierde olympische finale op een rij.
Eerder werden ze vierde in Peking (2008), vijfde in Londen (2012) en opnieuw vierde in Rio de Janeiro (2016).

Vijf jaar geleden in Brazilië misten ze op drie honderdsten het brons. Julien Watrin, Jonathan Borlée, Dylan Borlée en Kevin Borlée stelden toen ook het Belgisch record scherper tot 2:58.52. Dat record ging zaterdag eindelijk opnieuw voor de bijl.

De Tornados misten Jonathan Borlée in de finale in Tokio. Hij blesseerde zich vrijdag tijdens de reeksen aan de hamstring. Kevin Borlée van zijn kant was net opnieuw hersteld van ook een hamstringblessure. Hij gaf eerder op de Spelen nog forfait voor zijn individuele halve finale op de 400 meter om zich te concentreren op de aflossing.

Het was de 27e keer dat de manschappen van coach Jacques Borlée een finale van een groot kampioenschap liepen. Ze tellen dertien medailles op hun actief, waaronder een bronzen plak op het WK van 2019 in Doha.

Belga