Logo of Team Belgium

De estafetteploeg bij de mannen mag zich vrijdag in Rio proberen te plaatsen voor een olympische finaleplaats op de 4x400 meter. Jacques Borlée, de coach van de "Belgian Tornados" is duidelijk wat betreft de ambities van zijn team: de finale bereiken.

Een doelstelling die realistisch lijkt na winst op het EK van vorige maand in Amsterdam en de stijgende vorm van zowel Kevin als Jonathan Borlée. "Om de finale te bereiken, moeten we 2:58 lopen", vertelde Jacques Borlée woensdag. "Ik heb vertrouwen in een goede afloop, maar we zullen ervoor moeten vechten."

Jacques Borlée had ook goed nieuws over de toestand van Kevin en Jonathan Borlée, de steunpilaren van de estafetteploeg die niet verder geraakten dan de reeksen van de 400 meter individueel.

"Kevin (die kampte met een voetblessure, red) heeft een goede week gehad. De medische staf heeft ons geweldig geholpen. Hij heeft voluit kunnen trainen. In de reeksen van de 400 meter kwam hij door een gebrek aan trainingen wat snelheid tekort. We hebben hard gewerkt zodat hij zijn dynamiek terug kon vinden en om zijn niveau op te krikken. We hopen dat de reeksen hem zullen helpen om in topvorm aan de finale te beginnen, als we ons plaatsen."

Jonathan kwam ook in actie in de reeksen van de 200 meter, na zijn uitschakeling in de 400 meter. "Het kan misschien raar klinken, maar we wilden niet dat hij zich plaatste in de 200 meter, omdat we ons concentreren op de 4x400m. We hadden gericht werk af te ronden. Zijn grootste kwaliteit is zijn snelheid en daarop hadden we deze zomer nog niet kunnen trainen. We hadden de mogelijkheid om een 200 meter te lopen. We hebben gewerkt aan soepelheid in zijn bewegingen. Hij was zeer blij na zijn wedstrijd, want hij was erin geslaagd om alles op zijn plaats te krijgen."

Julien Watrin, Dylan Borlée, Antoine Gillet en Robin Vanderbemden, de overige vier leden van de estafetteploeg, bleven ondertussen volop trainen. "Dat is zeer goed verlopen", onderlijnde Jacques Borlée. "Ze hebben allemaal geweldig getraind en tonen een zeer positieve attitude. Ondanks het magere jaar van Kevin en Jonathan, hebben de jongeren de estafetteploeg een boost gegeven en dat geeft hoop. Als Kevin en Jonathan hun vorm terugvinden, is alles mogelijk."

Ook Jonathan Borlée toonde zich voor aanvang van de Spelen optimistisch. "We hebben goede kaarten in handen voor de estafette. Het feit dat de druk verdeeld wordt onder verscheidene landen, staat ons toe om een goede wedstrijd te lopen. Rusland eindigde altijd voor ons op grote kampioenschappen en die zijn er nu niet bij, dus dat is alvast een concurrent minder."

Kevin Borlée, de grote uitblinker bij de behaalde Europese titel in Amsterdam, vertelde voor de Spelen dat aanpassingsvermogen essentieel is bij een estafette. "Ik heb de ervaring om vanuit alle posities te kunnen lopen. Het is in functie van de tactiek in welke volgorde we zullen lopen in de reeksen en wat we gaan aanpassen in de finale. De coach neemt een beslissing en dan is het aan de atleet om volwassen genoeg te zijn en zich aan te passen."

Jacques Borlée heeft nog niet bekendgemaakt in welke opstelling de 4x400-ploeg zal aantreden. Normaal gezien zou het winnende viertal van het EK in Amsterdam (Dylan, Jonathan, Kevin Borlée en Julien Watrin) herenigd moeten worden.