Logo of Team Belgium

Er nemen deze week tien Belgen deel aan het EK judo in het Portugese Lissabon (16-18 april). De selectie werd maandag vrijgegeven.

Het team bestaat uit vijf mannen en vijf vrouwen. Judo Vlaanderen vaardigt zes judoka's af: Ellen Salens (-48 kg), Amber Ryheul (-52 kg), Mina Libeer (-57 kg), Jeroen Casse (-73 kg), Matthias Casse (-81 kg) en Toma Nikiforov (-100 kg). Zij worden gecoacht door Mark van der Ham en Damiano Martinuzzi. 

Voor de Franstalige tegenhanger FFBJ starten Anne-Sophie Jura (-48 kg), Sophie Berger (-78kg), Kenneth Van Gansbeke (-66 kg) en Sami Chouchi (-81 kg). Zij worden begeleid door Cédric Taymans en Frédéric Georgery. Gabriella Willems (-70 kg) maakte ook deel uit van de selectie, maar moet afhaken door een blessure opgelopen begin deze maand op de Grand Slam in het Turkse Antalya. 

Op het vorige EK, in november 2020 in Praag, veroverde België drie keer brons, met Jorre Verstraeten (-60 kg), Matthias Casse (-81 kg) en Charline Van Snick (-52 kg). "Het vorige EK vond niet zo lang geleden plaats in Praag. Toen hadden we een hele periode hard getraind, maar bijna aan geen enkele competitie deelgenomen omwille van de coronapandemie", zegt Koen Sleeckx, Technisch Directeur Topsport van Judo Vlaanderen. "Ondertussen is er vanuit de Internationale Judofederatie een goed protocol opgesteld zodoende we op een veilige manier aan wedstrijden kunnen deelnemen. Zo weten we veel beter waar we staan inzake voorbereiding. Systematisch hebben we gewerkt aan de verschillende noden die we de afgelopen periode hebben waargenomen en we geloven dan ook dat we mooie resultaten kunnen behalen. Het grote piekmoment van het seizoen ligt evenwel nog iets later, met name bij het WK in Boedapest, en uiteraard de Olympische Spelen in Tokio." 

De wedstrijdscherpte en het volume aan trainingen werd de afgelopen periode opgevoerd. "Afgelopen weekend konden we voor onze topsporters in Brugge een laatste trainingsstage organiseren met dank aan Sport Vlaanderen. Dit biedt ons de kans alles goed af te stellen in de laatste rechte lijn naar dit EK. We reizen met vertrouwen richting Lissabon, maar weten ook dat de concurrentie groot zal zijn", aldus Sleeckx. 

De Britten hoeven de Belgen alvast niet te vrezen. British Judo houdt zijn judoka's immers thuis. De beslissing komt er nadat verschillende leden van het team positief testten op het coronavirus bij hun terugkeer van het Grand Slam in Antalya. De betrokken atleten moeten zich, zoals de Britse gezondheidsregels voorschrijven, twee weken afzonderen alvorens ze de trainingen mogen hervatten. Op het vorige EK ontbraken de Britten ook al.

Belga