Logo of Team Belgium

Snelschaatser Bart Swings is vier jaar na zijn zilver op de massastart tijdens de Winterspelen in Pyeongchang Belgiës grootste medaillehoop in Peking 2022. In Zuid-Korea bezorgde hij ons land een zesde olympische medaille in een wintersport, 20 jaar na het brons van Bart Veldkamp op de 5000 m in het Japanse Nagano.

De eerste medaille veroverde België in 1924 tijdens de eerste Winterspelen in Chamonix. De mannen van de viermansbob gleden toen naar brons.

Vier jaar later werd kunstschaatser Robert Van Zeebroeck derde in Sankt Moritz.

De Winterspelen van 1948 zijn voor België de meest succesvolle tot dusver. Kunstschaatsers Micheline Lannoy en Pierre Baugniet werden in Zwitserland olympisch kampioen in het paarrijden, terwijl de viermansbob bij de mannen zilver haalde.

Daarna was het een halve eeuw wachten op nieuw medaillegewin. De tot Belg genaturaliseerde Nederlander Bart Veldkamp, overigens de enige Belgische deelnemer aan die Spelen, schaatste naar plaats drie op de 5 km.

Vier jaar geleden gleed Bart Swings naar zilver op de massasart, een nummer dat toen nieuw was op het olympisch programma.

Belga