Logo of Team Belgium

De olympische familie is in rouw. Zaterdag overleed ex-schutter François Lafortune, samen met Jean-Michel Saive de Belg met de meeste (7) olympische deelnames op zijn cv. Lafortune werd 88.

Zeven keer stond François Lafortune op de Olympische Spelen, te beginnen in Helsinki in 1952,maar een medaille zat er helaas nooit in de schutter uit Visé. Een tiende plek in Mexico 1968 was zijn beste resultaat, maar als hobbyist vocht hij in die periode nu eenmaal een ongelijke strijd uit tegen de beroepsmilitairen die elke dag met de karabijn konden oefenen. François Lafortune volgde een opleiding als arts en was na zijn studie werkzaam als hoofdgeneesheer aan het Ministerie van Volksgezondheid. Later werkte hij ook in het bloedtransfusiecentrum van het Rode Kruis. Trainen, dat deed hij na zijn uren of in het weekend.

Zijn liefde voor het schieten kreeg hij van zijn vader mee. François senior trad zelf vijf keer op de Spelen aan. In 1948, op zijn 16de, zag François junior zijn vader in Londen aan het werk. Vier jaar later was hij er zelf voor het eerst bij - samen met mijn oom en vader vormde hij zelfs het Belgische schuttersteam. Daarna volgden nog deelnames aan Melbourne 1956, Rome 1960, Tokio 1964, Mexico 1968, München 1972 en Montréal 1976. François Lafortune is de enige Belg, samen met Jean-Michel Saive, die er zo vaak bij was op de Spelen. “En daar was hij best wel trots op”, vertelt zijn zoon Eric, die samen is met ex-judoka Heidi Rakels. “Al was hij daar heel bescheiden over. Hij vertelde niet veel over zijn avonturen. Ik herinner me dat ik in als kind op tv naar de olympische openingsceremonies zat te kijken in de hoop een glimp van hem op te vangen en dat ik uitkeek naar zijn thuiskomst - voor de cadeautjes (glimlacht)...”

Eric Lafortune trad niet in de voetsporen van zijn grootvader en vader en zette de schutterstraditie niet voort. “Ik probeerde het een keer maar mijn vader zei: ’Je zus heeft meer talent dan jou (lacht).” 

Het BOIC wenst zijn familie en vrienden veel sterkte toe.

Bron