Logo of Team Belgium

De eerste dag van de Flanders Qualification Meet, zaterdag in het Antwerpse Wezenbergzwembad, werd gekenmerkt door een Belgisch record op de 50 meter rugslag voor JadeSmits. De zwemster van BRABO klokte 28.69 en was daarmee acht honderdsten sneller dan haar eigen recordtijd van vorige zomer in het Nederlandse Hengelo.

Smits werd vorig jaar in Hengelo de eerste Belgische die onder de 29 seconden dook op de 50 meter rugslag. In de reeksen zaterdag was ze met 28.79 al dichtbij een nieuw record. Dat kwam er in de finale met 28.69. Ze werd met haar tijd vierde. De zege was voor de Nederlandse Maaike de Waard (28.06). Smits komt met haar tijd ook dichterbij de kwalificatietijd voor het EK in Boedapest (28.33). 

Op dit moment zijn twee Belgen zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio: Fanny Lecluyse en Louis Croenen. Nog eens tien Belgen kwalificeerden zich voor het EK. Zaterdag kwam er voorlopig niemand extra bij de twee contingenten.

De traditionele Flanders Swimming Cup veranderde dit jaar omwille van de coronacrisis haar formule tot de Flanders Qualification Meet, met het oog op kwalificatie van de Belgische zwemmers voor de Olympische Spelen in Tokio (23 juli-8 augustus) en het EK in Boedapest (17-23 mei).

Belga