Logo of Team Belgium

Het BOIC heeft zijn basiskamp voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro opgeslagen in het Braziliaanse Uberlandia, op zo'n duizend kilometer van Rio. "In Uberlandia kunnen de atleten zich in alle rust en sereniteit aanpassen aan de Braziliaanse omstandigheden", legt chef de mission Eddy De Smedt uit.

De Belgische thuisbasis in Uberlandia, op een uur vliegen van Rio, zal open zijn van 18 juli tot en met 18 augustus. De Belgische atleten kunnen er verblijven om er te acclimatiseren en te herstellen van een eventuele jetlag. Bovendien kunnen ze zich er optimaal voorbereiden op de competities.

"Het tijdsverschil tussen België en Brazilië bedraagt vijf uur. We voorzien voor de atleten een dag per uur tijdsverschil om te acclimatiseren. Bovendien is er voor 90 procent van de delegatie geen directe vlucht naar Brazilië. De meesten zullen meer dan 13 uur in het vliegtuig zitten. In totaal trekken we daarom een aanpassingsperiode van één week uit", zegt de chef de mission van Team Belgium.

"De atleten krijgen de keuze. De meeste atleten willen voor de competitiestart nog een korte trainingssessie houden. Ze kunnen dat doen in het olympisch dorp of in Uberlandia. Het olympisch dorp gaat een week voor de start van de Olympische Spelen open. De thuisbasis in Uberlandia geeft de Belgische sporters dus de kans om vroeger te arriveren. Zo kunnen ze zonder druk en in alle sereniteit de laatste hand leggen aan hun voorbereiding."

Er waren twijfels of de atletiekpiste in Uberlandia wel tijdig klaar zou zijn, maar Philippe Préat, High Performance Managers van het BOIC, kon de atleten na een recent bezoek aan de site geruststellen. Ook de atleten zullen van de voordelen van Uberlandia kunnen genieten.

Niet alle sporters zakken echter af naar Uberlandia. "De wegrenners hebben er weinig aan, omdat het parkoers van de wegrit in Rio heel zwaar is", verklaart Philippe Vander Putten, algemeen CEO van het BOIC.

(Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Belga News).