Logo of Team Belgium

Het olympisch avontuur van de Belgische biatlonploeg zit erop. In het National Biathlon Centre in Zhangjiakou eindigde het Belgische team op de 20e plaats in de 4x7,5 km

Florent Claude bracht België naar de 15e stek, waarna Thierry Langer drie plaatsen moest prijsgeven. Tom Lahaye-Goffart kon vervolgens niet verhinderen dat de Belgen gedubbeld werden door Rusland, op dat moment de leider. César Beauvais kwam daardoor niet meer in actie. 

"Dit was de eerste keer dat België deelnam aan een olympische estafette in het biatlon. Het was toch fijn de Belgische ploeg te lanceren. Ik heb vandaag alles gegeven", zei Florent Claude. "Ik wou aan de vier individuele nummers deelnemen, uiteindelijk bleef het beperkt tot twee. Als je bekijkt wat ik eerder dit seizoen getoond heb, dan kan ik niet anders dan ontgoocheld zijn. Ik heb niet op niveau gelanglauft en geschoten. Hier moet ik mentaal toch even van bekomen."

"Het was een erg zware race, door de koude en de wind", vertelde Thierry Langer, die bij de tweede schietbeurt in de problemen kwam. "Mijn vingers waren erg koud, wat het schieten bemoeilijkte. Ook zaten de kogels wat vast in mijn geweer. Zo heb ik een beetje tijd verloren."

Tom Lahaye-Goffart vond het "frustrerend" dat hij door de Russen werd ingehaald. "Ik had graag nog mijn deel afgemaakt en César laten vertrekken", aldus Lahaye-Goffart. "We hebben vandaag mooie dingen getoond, maar zoals verwacht is de tegenstand te sterk. We mogen toch blij zijn dat we een team op de Spelen hadden. Er is zeker een basis om op te bouwen."

Lahaye-Goffart liet nog weten dat zijn eerste Spelen meteen ook zijn laatste zijn. "Ik weet al enkele jaren dat ik zou stoppen wanneer ik de Spelen zou bereiken. Dit was dus mijn laatste wedstrijd. Ik ging echt in het rood om nog César te lanceren, maar dat is helaas niet gelukt. Toch ben ik fier dat ik het hier op de Spelen voor bekeken kan houden, het was een jongensdroom om hier te geraken."

Belga