Logo of Team Belgium

Negen Belgische gymnasten komen van 21 tot 25 april in actie op het Europees kampioenschap toestelturnen in het Zwitserse Basel. Nina Derwael vormt het speerpunt van de Belgische turners, die na een lange periode zonder belangrijke wedstrijden weer in competitie treden.

Na de laatste selectietest afgelopen zaterdag werd de Belgische ploeg voor Basel samengesteld. België trekt in totaal met negen atleten naar Zwitserland. Op het programma van het EK staan de kwalificaties, individuele allroundfinales en toestelfinales. Het is voor de Belgische turners de eerste belangrijke internationale competitie na de uitbraak van de coronapandemie, nu ruim een jaar geleden. De Belgische vrouwen Margaux Daveloose (Turnclub Varsenare), Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt), Fien Enghels (Turnkring Geraardsbergen) en Noémie Louon (Turnclub Varsenare) trappen hun EK op 21 april af. 

Ook Lisa Vaelen (De Gympies Keerbergen) en Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) wisten de allroundnorm voor dit EK te turnen, maar omwille van een lichte blessure en met het oog op de Olympische Spelen wordt dit EK niet in hun programma opgenomen. 

Na de kwalificaties op 21 april volgt voor de vrouwen de allroundfinale (voor de top 24) op 23 april. Daags nadien staan de toestelfinales (met acht) op het programma voor de sprong en de brug, op 25 april is het de beurt aan de balk en de grond. 

Bij de mannen verdedigen Florian Landuyt (Sportac Deinze), Noah Kuavita (Silok Deurne), Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas), Maxime Gentges (GC Malmedy) en Takumi Onoshima (Althanor Gym Club) de Belgische eer. Zij turnen hun kwalificaties op 22 april. Een dag later is de allroundfinale (voor de top 24) voorzien. Op 24 april volgen de toestelfinales (met acht) voor de grond, het paard met bogen en de ringen. Op 25 april staan de medailles op het spel in de toestelfinales voor de sprong, de brug en het rek.

(Belga)