Logo of Team Belgium

Het Belgische team (Pieter Devos, Jérôme Guery en Grégory Wathelet) heeft zaterdag brons veroverd in de finale van de landencompetitie jumping op de Olympische Spelen in Tokio. Het is de zesde medaille voor de Belgische delegatie in Tokio. Zweden en de Verenigde Staten moeten in een barrage uitmaken wie goud pakt.

Pieter Devos (met Claire Z) begon voor de Belgen met vier strafpunten in 80.63. Jérôme Guery (met Quel Homme de Hus) bleef vervolgens foutloos in 81.33. Grégory Wathelet (met Nevados S) ten slotte moest acht strafpunten op zijn conto schrijven. Hij finishte in 80.06. De Belgen leken op die manier op een vierde plaats te eindigen, maar door de uitsluiting van de Française Penelope Leprevost, na twee weigeringen van haar paard, werd het toch brons voor België.

Devos, Guery en Wathelet eindigden met twaalf punten en moesten enkel Zweden en de Verenigde Staten, met elk vier punten, laten voorgaan. Vrijdag in de kwalificaties werden de Belgen tweede, met vier strafpunten. Devos verving in de landencompetitie Niels Bruynseels. Diens paard, Delux van T&L, trapte woensdag bij de warming-up voor de individuele finale een hoefijzer af.

Hij werd uitgeschakeld toen het paard nadien twee keer weigerde een obstakel te nemen. Ook de andere Belgen grepen naast de medailles in de individuele finale. Wathelet werd negende, Guery veertiende.  Het is de zesde medaille voor de Belgische delegatie in Tokio. 

Belga