Logo of Team Belgium

De Belgische jumpingruiters behaalden, na brons op de Olympische Spelen van Tokio en het Europees kampioenschap, zondag in Barcelona opnieuw brons in de finale van de FEI Nations Cup.

In de meest onvoorspelbare sportdiscipline heeft de Belgische jumpingploeg zondag opnieuw bewezen dat ze wereldtop is. Nadat regerend Europees kampioen Zwitserland vrijdag in Barcelona in de kwalificatieronde verwezen werd naar de troosting en daar de degradatie naar Divisie 2 moest vermijden, en zondag olympisch kampioen Zweden niet verder kwam dan de vierde plaats, slaagde België er opnieuw in brons te veroveren.

Dit was opnieuw te danken aan twee sterkhouders op de Olympische Spelen van Tokio: Jérôme Guéry/Quel Homme de Hus en Gregory Wathelet/Nevados S. Vrijdag leken de paarden na een zwaar seizoen over hun beste krachten heen maar zondag toonden zij alweer hun wereldklasse door twee keer foutloos te blijven.

Dat was nodig want zowel startruiter Nicola Philippaerts met het 11-jarig Belgisch Warmbloed Paard (BWP) Katanga van het Dingeshof als Niels Bruynseels met de 12-jarige ruin Delux van T&L van het Belgische stamboek SBS gingen op het einde van hun proef ieder één keer in de fout. De vier strafpunten van Niels Bruynseels/Delux van T&L werden geschrapt omdat zij de traagste tijd realiseerden. De vier strafpunten van Nicola Philippaerts/Katanga van het Dingeshof bepaalden zo het eindresultaat voor de Belgen.

Zweden kwam eveneens uit op vier strafpunten maar hun totaaltijd was hoger dan die van ons land waardoor de Belgische jumpingploeg andermaal het brons pakte. Nederland werd eindwinnaar dankzij de nulronde van slotruiter Harrie Smolders, de leermeester van Jos Verlooy en al meer dan 15 jaar trouwe stalruiter van het Grobbendonkse Euro Horse.

Belga