Logo of Team Belgium
De Belgische springruiters hebben zich vrijdag in het Nederlandse Rotterdam voor het eerst tot Europees kampioen gekroond. Pieter Devos (Claire Z), Jos Verlooy (Igor), Jérôme Guéry (Quel Homme) en Gregory Wathelet (Nevados) verzamelden 12,07 strafpunten. Duitsland werd met 16,22 punten tweede, Groot-Brittannië met 21,41 punten derde.

Woensdag was België na de eerste ronde met 11,07 punten nog achtste. Donderdag namen ze met een foutloze ronde de leiding over. Vrijdag kwam er slechts één strafpunt bij. Pieter Devos liet met vijf punten het schrapresultaat optekenen. Jos Verlooy en Gregory Wathelet lieten alle balken liggen, net als Jérôme Guéry, maar die kreeg wel één strafpunt om dat hij de tijdslimiet overschreed.

"Federatie is ons blijven steunen"

"We verdienden al jaren een medaille op een kampioenschap maar we het lukte telkens niet", verklaarde Pieter Devos. "Dat maakte hier en daar de onterechte kritiek los dat wij het niet konden, hoewel wij al twee keer de finale van de Nations Cup wonnen en ook twee keer de overall-ranking. De federatie is ons blijven steunen en dat werd vandaag beloond met een dik verdiende Europese titel."

"Als je paard in vorm is, moet je niet meer twijfelen," zegt Jos verlooy. "Op de eerste plaats moet je zelf proberen nul te rijden en als dat lukt komt het resultaat vanzelf. Vandaag en de vorige dagen hebben we getoond dat wij op die manier de beste ploeg zijn."

Op en top teamspirit

"Na de ongelukkige proef van donderdag voelde ik mij moreel verplicht om iets terug te doen voor deze fantastische groep vrienden", klinkt het bij Jérôme Guéry. "Het parcours van vandaag lag mijn paard iets beter dan dat van de dag voordien en dus ben ik heel tevreden dat ik mijn bijdrage heb kunnen leveren voor de ploeg. Toen Gregory Wathelet het als laatste moest afmaken, wist ik dat het goud voor ons zou zijn."

"Deze Europese titel is het resultaat van een ganse ploeg met de federatie op kop", aldus Gregory Wathelet. "Zij zijn in ons blijven geloven. Maar ik wil ook Olivier Philippaerts en Niels Bruynseels bedanken omdat zij ons met raad en daad hebben bijgestaan om over de kleinste details overleg te plegen. Van federatie tot reserven: iedereen zat op dezelfde lijn. Het was op en top teamspirit."

(Belga)