Logo of Team Belgium

De Belgische vrouwenachtervolgingsploeg is op de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Berlijn er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio.

De Belgen konden zich tijdens de kwalificaties niet plaatsen voor de eerste ronde en klokten een tragere tijd dan rechtstreeks concurrent Frankrijk. Het verschil bedroeg slechts 283 duizendsten van een seconde. Al voor het tweekilometerpunt verloren de Belgen in de kwalificaties één van hun vier pionnen: Gilke Croket. Zij was ingevallen voor Annelies Dom, de vaste kracht die na blessure conditioneel niet helemaal klaar bleek te zijn voor dit WK.

Jolien D'hoore, Lotte Kopecky en Shari Bossuyt moesten daardoor met drie verder en ondanks een prima start leverde dat na vier kilometer een mindere tijd van 4:21.700 op, waarmee de Belgen ruim een seconde boven hun eigen Belgische record bleven. De achtervolgingsploeg had gehoopt om in Berlijn dat record te breken.

Om zich te plaatsen voor Tokio dienden de Belgen op dit WK Frankrijk af te houden, maar ook onze zuiderburen deden het niet al te best in de kwalificaties. Met een tijd van 4:21.417 was Frankrijk ruim vier seconden trager dan het nationale record, maar wel 283 duizendsten van een seconde beter dan de Belgen. Het bleek te volstaan voor een ticket voor Tokio, want acht van de twaalf gestarte landen deden uiteindelijk sneller dan Frankrijk en België, waardoor geen van beide landen kon doorstoten naar de volgende WK-ronde.

Frankrijk zal daardoor dit WK als negende beëindigen, België pas als tiende. En zo stoten Les Bleus België van de achtste plaats in de olympische ranking, wat volstaat voor een ticket voor de Olympische Spelen van later dit jaar in het Japanse Tokio.

Belga