Logo of Team Belgium

Nu de Olympische Spelen van komende zomer wegens de coronacrisis met een jaar verplaatst zijn (23 juli-8 augustus 2021), moet de Belgische wielerbond zijn hele voorbereiding op het toernooi in Tokio herbekijken. Technisch directeur Frederik Broché geeft toe dat dit in onzekere coronatijden geen evidentie is. "De enige zekerheid die we momenteel hebben is de nieuwe datum voor de Spelen", klinkt het.

De Belgische wielerbond had een uitgekiende kalender klaar richting de Spelen van deze zomer, maar dat draaiboek van testen, stages en voorbereidende wedstrijden moet nu de prullenmand in. "Over de weg die naar Tokio moet leiden kunnen we voorlopig nog geen beslissingen nemen," zegt Broché op de site van Belgian Cycling. 

"Het IOC heeft alvast aangekondigd dat het in de tweede helft van april opnieuw zal communiceren over kwalificatiecriteria in alle disciplines, dus daar kijk ik naar uit. Op de piste is alles in principe duidelijk, daar gingen de boeken toe na afloop van het WK in Berlijn. En ook op de weg ligt alles vast. Ik ga er vanuit dat we nog steeds vijf mannen en drie vrouwen kunnen afvaardigen naar de wegritten op de Spelen. Maar voor mountainbike en BMX is er minder duidelijkheid." 

Belgian Cycling meldt dat België zo goed als zeker is van een aantal plaatsen voor Tokio. Uit de kern van wegrenners worden ook tijdrijders (twee bij de mannen, een bij de vrouwen) geselecteerd, terwijl de pisteploeg bestaat uit een vrouwelijk en mannelijk duo. In het mountainbiken zal ons land normaal een man en vrouw afvaardigen, al is het kwalificatietraject nog niet volledig afgesloten. 

In de BMX blijft voorlopig onduidelijk of Elke Vanhoof de kans krijgt zich alsnog te plaatsen. "In principe is alleen Remco Evenepoel zeker van zijn plaats", zegt Broché. 

"Van die stelling wijken we niet af, ook al zal hij geselecteerd worden op basis van een Europese tijdrittitel uit 2019. Maar ook Remco zal niet ontsnappen aan het criterium dat 'vormbehoud' heet. Het is niet omdat je in 2020 in poleposition zat voor een selectie dat dat een jaar later opnieuw zo zal zijn. Op twaalf maanden tijd kan veel gebeuren."

Belga