Logo of Team Belgium

Ondanks een beenblessure in het winterseizoen, kon polsstokspringer Ben Broeders zonder zorgen toeleven naar de Olympische Spelen in Tokio. Toen hij vorig jaar in februari het Belgische record aanscherpte tot 5,80 meter, verzekerde hij zich reeds van deelname. De Leuvenaar is intussen volledig hersteld en wil zijn stek in de wereldtop bevestigen. Het doel: 5.90 meter en de finale.

"De gigantische hoogtes worden niet altijd gehaald op de grote kampioenschappen. Ik probeer het zo goed mogelijk te doen. Ik zou graag mijn persoonlijk record aanscherpen in de finale. Ik zou op 5,90 meter kunnen mikken, dat zou mooi zijn."

Broeders is al drie weken in Mito om zich voor te bereiden en aan te passen aan de Japanse hitte. Hij ziet de Zweedse wereldrecordhouder Mondo Duplantis als de grootste kanshebber voor het goud, "maar dat is niet de enige medaille die te winnen valt". "Met een goede prestatie op het juiste moment is het mogelijk om iets te bereiken, daar werken we voor."

Op de grote meetings in de aanloop naar de Spelen wilde Broeders het nodige vertrouwen kweken. "In automatische piloot geraken, zonder na te denken over alles en fysiek zo sterk mogelijk zijn", vat hij samen. "Mijn eerste doel is de finale halen. Niemand houdt van de kwalificaties", klinkt het.

De limiet ligt op 5,80 meter of de top 12. "Het geeft stress, je moet zo ontspannen mogelijk zijn en een goede eerste wedstrijd springen. Normaal geraak ik in de finale. In tegenstelling tot Doha (het WK in 2019) wil ik niet gewoon in de top 12 geraken. Ik wil goed presteren en mijn persoonlijk record breken. Maar dat wil uiteraard iedereen."

Belga