Logo of Team Belgium

Met Lotte Lie staat er voor het eerst een Belgische biatlete op de Olympische Winterspelen. "Dat is een grote eer voor mij. Ik wil aan België tonen dat mijn olympisch ticket verdiend is", vertelde Lie op een persmoment.

Maandag opent Lie haar reeks wedstrijden met de 15 km individueel in het National Biathlon Centre in Zhangjiakou. Ze maakt naar eigen zeggen op dit nummer het meest kans op een goed resultaat.

Lie beschouwt het schieten als haar sterkste punt. "Met het geweer ben ik tot nu heel stabiel geweest." Maar in het National Biathlon Centre bemoeilijkt de wind dat onderdeel wel. "De wind is heel veranderlijk. Soms is die je gunstig gezind, dan weer niet. Ik denk dat we daardoor verrassende resultaten en podia zullen krijgen."

In Zhangjiakou is het bovendien erg koud, vervolgde Lie. "In het biatlon zijn de pakken dun, maar je wil toch ook vermijden dat je vingers koud worden. Want dan wordt het heel moeilijk om te schieten. Op dit parcours krijg je trouwens niets gratis, je moet altijd blijven werken. Er zijn veel bochten, een goede techniek is noodzakelijk."

De 12,5 km massastart, voorzien op 19 februari, is enkel weggelegd voor de 30 beste biatleten: de top 15 van de wereldbekerstand, de medaillewinnaars in Zhangjiakou en de overige olympiërs die op de Spelen de meeste punten sprokkelen. "Het is mijn droom om de massastart te halen", zei het nummer 22 in de algemene wereldbekerstand. "Dan moet ik waarschijnlijk wel in de top vijftien eindigen in de drie andere wedstrijden. Het is zeker mogelijk, maar het wordt wel moeilijk om dit te realiseren."

Individueel eindigde Lie dit wereldbekerseizoen zes keer in de top twintig. En in Oberhof verraste ze samen met Florent Claude door als zesde te finishen.

Belga