Logo of Team Belgium

Met vijf atleten (plus een reserve) is het biatlon de best vertegenwoordigde sport binnen de 19-koppige selectie van Team Belgium op de komende Olympische Winterspelen in Peking. Bij de mannen komt België in actie met een ploeg op de 4x7,5 km.

Vier jaar geleden namen voor België twee biatleten deel aan de Spelen in Pyeongchang: Michael Rösch, die in 2019 een punt zette achter zijn carrière, en Florent Claude. De Fransman, die in 2017 de Belgische nationaliteit verwierf, is ambitieus en mikt nabij Peking op een olympisch diploma (top 8). In de individuele wereldbekerwedstrijden liet hij dit seizoen al een negende en een elfde plaats optekenen. "Mijn vorm is zoals gehoopt in crescendo gegaan. Ik beschik echt over de wapens om voorin mee te strijden." Hij is wel op zijn hoede voor de wind op de olympische site. 

Thierry Langer, die in Pyeongchang in het langlaufen in actie kwam, tekent eveneens present in het biatlon. De voorbereiding van de Oostkantonner op de Spelen verloopt niet rimpelloos, want eind december werd hij gedwongen tot een pauze vanwege een voetbreuk. "Door mijn blessure kon ik niet voluit trainen, maar het gaat steeds beter. Al weet ik niet echt hoe ik ervoor sta. Ik ga nu hard trainen om in vorm te zijn." De andere geselecteerde biatleten bij de mannen zijn Tom Lahaye-Goffart en César Beauvais, Pjotr Dielen is reserve. Met Lotte Lie heeft België voor het eerst een biatlete op de Spelen.

"De federatie had als doel om een ploeg af te vaardigen en op internationaal niveau een competitieve federatie te worden", legde Florent Claude uit. "Het is fantastisch om met zoveel biatleten naar Peking af te zakken en onze doelen te verwezenlijken."

Tom Lahaye-Goffart is fier dat het biatlon numeriek zo sterk aanwezig is in de Belgische delegatie. "Daarmee komt het jarenlange werk van de federatie onder de aandacht. Ik hoop dat we de jongeren kunnen inspireren. In de aflossing kunnen we in de top 15 of zelfs de top 10 eindigen als we allemaal 100 procent zijn", aldus de zoon van de Belgische biatlonpionier Fred Lahaye-Goffart.

Reserve Pjotr Dielen liet tot slot weten dat hij sukkelt met een bacteriële infectie en dat zijn schildklier niet naar behoren functioneert. Maar dat verhindert hem naar eigen zeggen niet om stand-by te zijn op de Spelen.

Belga