Logo of Team Belgium

Vandaag gaat de elfde editie van de Wereldspelen van start in het Amerikaanse Birmingham, Alabama. Een absoluut hoogtepunt voor Team Belgium, dat met 76 atleten afreist naar de hoogmis voor niet-olympische disciplines. Blikvangers zijn olympisch kampioen Bart Swings en B-girl Maxime Blieck die in de picture staat voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024.  

Team Belgium wordt aangevoerd door delegatieleider Rudy Lahor, Games Manager bij het BOIC: “Wij zijn zeer verheugd over de belangstelling van de federaties voor dit evenement, waaraan enkele uitstekende atleten zullen deelnemen. Het ontbreekt Team Belgium in geen geval aan troeven om podiumplaatsen te veroveren.” Naast een algemeen team van officials onder leiding van Lahor, reizen ook CEO Cédric Van Branteghem en en Patrick Van Campenhout af naar de Verenigde Staten. 

De Wereldspelen zijn een multidisciplinaire sportcompetitie voor sporten die (nog) geen deel uitmaken van het olympisch programma. “Het Belgisch Olympische en Interfederaal Comité ondersteunt, zoals de naam doet vermoeden, ook een grote meerderheid van de niet-olympische federaties. In het algemeen doet het dat door financiële tussenkomst bij internationale bijeenkomsten, maar in het bijzonder dus ook voor de coördinatie van de Wereldspelen”, legt Rudy Lahor uit. 

In totaal gaan er 37 sportdisciplines door in Birmingham. Daarin neemt Team Belgium 20 maal, met tenminste één atleet, deel.  

Selectieprocedure en ondersteuning 
De atleten op de Wereldspelen worden geselecteerd in nauw overleg met de betrokken federaties en op voorstel van deze federaties. De atleten dienen het potentieel te hebben om een podiumplaats te behalen. Het BOIC staat financieel borg voor de uitzending van de atleten en de sport-specifieke begeleiding. Ook staat het in voor de logistiek, de medische, paramedische en algemene begeleiding. 

Openingsceremonie 
De openingsceremonie van Birmingham 2022 vindt om 20:00u plaatselijke tijd plaats in het Protective Stadium, de thuisbasis van het footballteam van de University of Alabama at Birmingham (UAB).

Eerste atleet in actie 
Sarah Prieëls komt op vrijdag 8 juli om 9u30 lokale tijd als eerste atleet in actie voor Team Belgium. Het volledige competitieschema vind je hier