Logo of Team Belgium

De Belgische hockeymannen werkten dinsdag hun eerste oefenduel op Japanse bodem af. In een heruitgave van de olympische finale van 2016 versloegen ze Argentinië met 1-0. Sebastien Dockier scoorde de enige treffer.

Bondscoach Shane McLeod wilde na afloop van de match, die werd ingekort tot twee keer twintig minuten, geen belang hechten aan het resultaat.
"Deze uitslag betekent niets. Het was maar een halve wedstrijd. Het was de bedoeling de jongens wat ritme te glaten opdoen, hen te laten wennen aan dit toch wel indrukwekkende stadion. Je kan je voorstellen hoe het eruit moet zien als de tribunes vol zitten. Het veld is ook uitstekend."

Sinds zondag zijn de wereldkampioenen in het olympisch dorp in Tokio. Daarvoor werkten ze een stage af in Hiroshima.
"Het is heel goed gegaan. Onze verwachtingen zijn overtroffen", legde McLeod uit. "We hadden er alle faciliteiten ter beschikking, konden er goeie trainingen afwerken en in de tussentijd wennen aan de hitte en het tijdsverschil. Ik ben blij met waar de spelers nu staan. Heel wat jongens leunen tegen hun topvorm aan."

In de kern kampen wel enkele Lions met blessureleed. Topschutter Tom Boon sukkelt al enkele weken met de kuit, Cédric Charlier heeft last van de hamstring en Antoine Kina kwam evenmin in actie door overbelastingsverschijnselen. Bovendien kreeg Loïc Luypaert tegen de Argentijnen een stick tegen het het hoofd.

Maar McLeod ziet genoeg alternatieven. "Wij hebben een groep van achttien en we zullen hen waarschijnlijk allemaal gebruiken in de eerste drie matchen."

Zaterdag openen de Lions hun toernooi tegen Nederland. Het duel wordt daags na de openingsceremonie gespeeld. Naast Nafi Thiam zal ook Felix Denayer de Belgische vlag het Olympisch Stadion binnen dragen. "Het zal veel voor hem betekenen, het zijn al zijn vierde Spelen, en het straalt ook af op onze ploeg", zegt McLeod over de aanduiding van zijn aanvoerder. "Misschien zal hij tegen Nederland maar 95 in plaats van 100 procent zijn, maar hij is een fantastische atleet en kan daar wel mee omgaan."

Belga