Logo of Team Belgium

BMX'ster Elke Vanhoof heeft zich donderdag in de kwartfinales van het BMX-toernooi van de Olympische Spelen van Tokio nipt gekwalificeerd voor de halve finales van vrijdag. "De finale halen, zou straf zijn", blijft de 29-jarige Molse realistisch.

Vanhoof, de zesde van de Olympische Spelen van Rio en een voormalig Europees kampioene, kreeg pas in de derde van drie runs van de kwartfinales zekerheid over een plaats voor de halve finales. "Ik had het niet meer verwacht. In de eerste twee runs was het een beetje achtervolgen. Als de derde ook zo zou zijn, dan had ik geen kans. Maar ik zette alles op alles, probeerde om mijn beste 'startje' eruit te krijgen, en dat is wel redelijk gelukt."

Dankzij een derde plaats in die derde run eindigde Vanhoof als vierde van zes rensters in haar reeks van de kwartfinales, wat net volstaat voor een plaats voor de volgende ronde. De halve finales en de finale worden vrijdag afgewerkt, maar Vanhoof houdt na een door een blessure stroef verlopen voorbereiding de voeten op de grond.

"Afsluiten met zo'n start in de derde run en ook wel een redelijk goed eerste stuk, dat geeft wel vertrouwen voor morgen. Maar eerlijk: als ik dan fiets zoals in mijn eerste twee runs vandaag, dan kan ik daar niets komen doen. Het zou een mirakel zijn mocht ik hier een medaille halen, en de finale zou ook al straf zijn. Maar we gaan morgen wel proberen."

Belga