Logo of Team Belgium

Naar aanleiding van de moeilijke en negatieve communicatie rond een dopingcontrole bij tienkamper Thomas Van Der Plaetsen in oktober vorig jaar nodigde de atletencommissie van het BOIC dokter Hans Cooman van de Nationale Antidopingorganisatie (NADO) Vlaanderen uit op zijn vergadering van 2 maart.

Dr. Hans Cooman is de coördinerende arts voor de dopingcontroles van NADO Vlaanderen, de organisatie die instaat voor het antidopingbeleid in Vlaanderen. Na de presentatie van Dr. Cooman werd er open gedebatteerd over het antidopingbeleid binnen de Vlaamse Gemeenschap en het nieuwe antidopingdecreet.

“De atletencommissie staat volledig achter een zuivere sport zonder doping en dus achter het antidopingbeleid”, zei Jean-Michel Saive, de voorzitter van de atletencommissie, achteraf. “Respect, een van de olympische basiswaarden, staat voor respect voor je tegenstander, je ploegmaats, maar ook voor je eigen lichaam. De Olympische Beweging streeft naar een dopingvrije sport over de hele wereld."


In ons land hebben de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap zich ertoe verbonden de Wereldantidopingcode van het WADA te volgen in hun respectievelijke decreten en besluiten.

In België zijn vier instanties bevoegd voor het antidopingbeleid: de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel-Hoofdstad en de Duitstalige Gemeenschap.

De atletencommissie besliste op 2 maart ook om Gaëlle Valcke en Cédric Vanbranteghem voor te dragen als leden van de vzw BOIC.