Logo of Team Belgium

Het BOIC heeft drie vertrouwenspersonen aangeduid die de Team Belgium atleten zullen opvangen, begeleiden en adviseren bij eventuele vragen, klachten of problemen tijdens de Olympische Spelen in Tokio van deze zomer.

De drie vertrouwenspersonen zijn Ellen Schouppe, sportpsychologe die onder meer de Belgian Cats, de Belgian Cheetahs en het Anderlechtse voetbalteam begeleidt, Rudy Lahor, Games Manager bij het BOIC en Jef Brouwers, performance psychologist van Team Belgium.

Bij deze vertrouwenspersonen zal de Team Belgium delegatie tijdens het verblijf in Japan en in het kader van de Olympische Spelen in Tokio terecht kunnen voor alle mogelijke persoonlijke vragen, maar ook voor meldingen met betrekking tot intimidatie, geweld of grensoverschrijdend gedrag. Zij zullen de atleten opvangen, ondersteunen, begeleiden en optreden als eerste aanspreekpersonen en kunnen, indien gepast en noodzakelijk en in samenspraak met de betrokken persoon, discreet en onafhankelijk gevolg geven aan de informatie.

In februari van dit jaar organiseerde het BOIC in samenwerking met het ‘Centrum voor Ethiek in de Sport (ICES)’ een opleiding om de interne vertrouwenspersonen ideaal voor te bereiden op deze verantwoordelijkheid.

Olav Spahl, Chef de mission Tokio 2020: “Respect en vriendschap zijn olympische waarden die wij hoog in het vaandel dragen. Daarom is het belangrijk dat we deze vertrouwenspersonen hebben aangesteld waar de Team Belgium atleten en de leden van de delegatie terecht zullen kunnen. Zeker nu familie en vrienden niet naar Tokio zullen kunnen afreizen, is het cruciaal dat atleten de weg vinden naar deze vertrouwenspersonen. Met Ellen Schouppe, Jef Brouwers en Rudy Lahor verzekeren we het psychologische aspect en de ervaring met multidisciplinaire competities zoals de Olympische Spelen.”

Reeds sinds de Jeugd Olympische Spelen van Buenos Aires in 2018 stelt het BOIC vertrouwenspersonen aan waar de Team Belgium delegatie terecht kan voor vertrouwelijke materies. Daarnaast kunnen atleten ook altijd terecht bij de atletencommissie van het BOIC (athletescommissioncontact@olympic.be).

Hulplijn van het IOC
Het IOC heeft een ‘Safeguarding-programma’ opgericht, dat deel uitmaakt van de IOC-agenda 2020+5 en dat zich richt op de bescherming van de atleten. Tijdens Olympische Spelen zal er een specifieke Hotline ter beschikking zijn vanuit het IOC en wordt er een ‘Safeguardingofficer’ aangesteld in het Olympisch Dorp.