Kunstschaatsster Loena Hendrickx en alpineskiër Armand Marchant zullen op 4 februari, tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Peking, de Belgische vlag het Olympisch stadion binnendragen.
Loena Hendrickx werd vijfde op het WK van 2021 met een persoonlijk record. Ze plaatste zich daardoor ook voor de Olympische Winterspelen van 2022. Midden januari keerde ze huiswaarts met een mooie vierde plek op het EK kunstschaatsen in Tallinn. Na PyeongChang in 2018 is dit haar tweede deelname aan de Olympische Winterspelen.
Armand Marchant werd op 5 januari 2020 vijfde op de slalom in het Kroatische Zagreb, het beste resultaat dat ooit door een Belg werd behaald op een wereldbeker alpineskiën. In december van vorig jaar eindigde hij op een knappe zevende plaats in de wereldbekermanche slalom in het Franse Val d’Isère. Hij maakt in Peking zijn olympisch debuut.
België komt als negende land aan bod tijdens de parade in het Vogelneststadion in Peking. Loena en Armand zullen er defileren met de Belgische driekleur na Jamaica en voor Japan.
Twee vlaggendragers
Sinds de Olympische Spelen in Tokio staat het IOC twee vlaggendragers per land toe. De Nationale Olympische Comités mogen zelf beslissen of ze gebruik maken van de mogelijkheid om twee atleten de vlag te laten dragen. Indien ze dat doen, moet het vlaggendragersduo bestaan uit een man en een vrouw.
Vertrek naar China
Armand Marchant vertrekt op 29 januari naar China vanuit Zurich. Loena Hendrickx vertrekt op 2 februari vanaf Brussels Airport.
Belgische vlaggendragers op de Olympische Winterspelen
PyeongChang 2018: Seppe Smits (snowboard)
Sotsji 2014: Hanna Mariën (bobslee)
Vancouver 2010: Kevin Van der Perren (kunstschaatsen)
Turijn 2006: Kevin Van der Perren (kunstschaatsen)
Salt Lake City 2002: Simon Van Vossel (shorttrack)
Nagano 1998: Conrad Alleblas (manager van snelschaatser Bart Veldkamp)
Lillehammer 1994: Bea Pintens (shorttrack)
Albertville 1992: Geert Blanchart (shorttrack)
Calgary 1988: Katrien Pauwels (kunstschaatsen)
Sarajevo 1984: Henri Mollin (alpineskiën)
Lake Placid 1980: Henri Mollin (alpineskiën)
Innsbruck 1976: Robert Blanchaer (alpineskiën)
Sapporo 1972: Robert Blanchaer (alpineskiën)
Sankt Moritz 1948: Max Houben (bobslee)
Garmisch-Partenkirchen 1936: Eric De Spoelberch (bobslee)