Logo of Team Belgium

Van 15 tot 21 april was het Australische Perth de gaststad voor de 24e editie van de World Transplant Games. Dat zijn Spelen voor personen met een orgaantransplantatie, ze worden om de twee jaar georganiseerd. Sporters uit meer dan zeventig landen namen deel in zeventien verschillende sporten. Ook België stuurde een delegatie en die mocht huiswaarts keren met maar liefst 20 medailles: zeven gouden, zes zilveren en zeven bronzen medailles! 

België trad dit jaar aan met 24 Belgische deelnemers, de grootste Belgische delegatie ooit, en nam deel in 13 sportdisciplines: atletiek (400m, 800m, kogelstoten, speerwerpen, 1500m, snelwandelen), bowlen, darts, wielrennen (tijdrit en wegrit), tennis, triatlon en zwemmen. 

Raf Dubois, Team Manager van de Belgische delegatie: “Deze editie van de World Transplant Games is met de 20 medailles die België behaalde, een groot succes geworden. Iedereen heeft topprestaties geleverd. We zijn supertevreden. De medailles werden behaald in de tijd- en wegrit, in de 400m, 800m en het kogelstoten, en in de triatlon. Wereldrecords sneuvelden in de 400m, 800m en in de allereerste triatlon ooit.” 

Raf Dubois zelf haalde een bronzen medaille in het kogelstoten en een zilveren medaille in de triatlon. 

Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC: De World Transplant Games en het BOIC dragen waarden zoals respect, solidariteit en teamgeest beiden hoog in het vaandel. Het was dan ook met plezier dat we elk lid van de Belgische delegatie als aanmoediging een Team Belgium t-shirt van Peak bezorgden. Ik feliciteer hierbij ook graag alle deelnemers met de prachtige resultaten.” 


Over de WTG 

De eerste WTG werden in 1978 in Portsmouth gehouden met 100 getransplanteerden atleten uit tien landen. In 2017 werden deze Spelen door het IOC officieel erkent als bijzonder sportevenement in de geest van de Olympische gedachte. 

De World Transplant Games hebben twee doelen: orgaandonatie bevorderen en meer mensen over de hele wereld aanmoedigen om zich te registreren en donatie te steunen; en ontvangers helpen hun gezondheid en conditie rond hun getransplanteerde orgaan te verbeteren.  

Sporten die op het programma staan 5 km hardlopen, fietsen, petanque, volleybal, badminton, tafeltennis, tennis, squash, zwemmen, atletiek, basketbal, bowling, golf, darts, sprinttriatlon (500 m zwemmen, 20 km fietsen, 5 km hardlopen), lawn bowls (enkelspel) en zaalvoetbal. 

De volgende editie van de World Transplant Games vindt plaats in het Duitse Dresden in 2025.