Logo of Team Belgium

Midden oktober waren Director Elite Sports, Eddy De Smedt en Games Manager, Gert Van Looy op werkbezoek in Japan. Bezoeken aan geschikte trainingsinfrastructuren en gesprekken met het organisatiecomité stonden op de agenda.

De belangrijkste doelstelling van dit bezoek aan Japan was om de zoektocht naar een optimale pre-olympische stageplaats voor Team Belgium verder te zetten. Een aantal belangrijke aspecten komen hierbij aan bod: de afstand tussen de hotels en de stageplaatsen, de kwaliteit van de hotels, de voeding en natuurlijk de sportinfrastructuren zelf: zijn daar voldoende verschillende faciliteiten aanwezig om alle sporten waar Team Belgium in zal vertegenwoordigd zijn aanwezig, zijn die in goede staat, is er voldoende ruimte voor leisure en rust, kan er een medische ruimte worden ingericht, …

Eddy De Smet en Gert Van Looy werden vergezeld door Philippe Préat, High Performance Manager van het BOIC, door topsport directeurs en coachen Stéphanie Noël en Emile Milanov (atletiek), Koen Beekman (wielrennen) en Koen Van Buggenhout (zwemmen).

“We hebben ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om gesprekken te hebben met het organisatiecomité voor de Spelen in 2020. Tijdens die gesprekken konden de coachen hun sport specifieke vragen stellen en werd er ook informatie gegeven over hoe het olympisch dorp zal worden georganiseerd, over de afstanden tussen het olympisch dorp en de competitiesites en het transport tussen beiden.

Izu Velodrome

Baanwielrennen en zeilen
De baanwielrenners zullen tijdens de Olympische Spelen van 2020 ver buiten Tokio om de medailles strijden. Om kosten te besparen, een van de speerpunten van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), wordt gebruikgemaakt van het reeds bestaande Japan Cycle Sport Centre in Izu, een stadje op zo'n 120 kilometer van Tokio. Ook de mountainbikewedstrijden zullen in Izu worden gehouden. Daar wordt gebruikgemaakt van de faciliteiten van de wielerbaan en zal een parcours liggen met op de achtergrond de befaamde Fuji berg. 

Het zeilen vindt plaats in Enosima, ongeveer 80 km ten zuiden van Tokio.
De Belgische zeilers en sommige wielrenners zullen dus niet in het olympisch dorp verblijven. Er zijn nu onderhandelingen aan de gang tussen het organisatiecomité en een aantal hotels in de buurt om die als olympisch dorp te organiseren en in te richten.

Olympische site
Op zo’n 1000 dagen van de Spelen zit Tokio op sportief vlak op schema.
“We hebben een aantal competitiesites bezocht en ook het olympisch stadion. De timing ziet er beter uit dan wat we ervaren hebben bij de Olympische Spelen in Rio. Japan is een Aziatisch land en pakt de organisatie van de Spelen zeer gestructureerd aan.”

Hotelaccommodaties
Een probleem in Japan en meer bepaald in Tokio is natuurlijk de beschikbare ruimte. In normale tijden kennen de hotels een bezettingsgraad van 90 tot 95%. Tijdens de Olympische Spelen moeten natuurlijk bijkomend ook officials, vips, begeleiding en toeschouwers gehuisvest worden.“Voldoende hotelaccommodatie verkrijgen zal niet eenvoudig zijn. Wij hebben onze vragen en voorkeuren doorgeven tijdens onze ontmoetingen met het organisatiecomité en volgend jaar krijgen wij voorstellen.”, zegt Gert Van Looy.