Logo of Team Belgium

Skiër Sam Maes (22) scheurde begin januari de kruisbanden in zijn rechterknie en ging meteen onder het mes. "Ik zit nu al aan 95 procent, ik hoop binnen anderhalve maand opnieuw voorzichtig te skiën", zei Maes, gespecialiseerd in de reuzenslalom, op de BOIC-stage in het Portugese Rio Maior.

Het afgelopen seizoen begon Maes goed met een 18e plaats in Sölden, waarna hij gehinderd werd door een gebroken hand en zijn seizoen vroegtijdig werd beëindigd door zijn knieblessure.

"Mijn voorbereiding op het voorbije seizoen was eigenlijk supergoed verlopen. In de punten rijden (top 30, nvdr.) is nu eigenlijk geen doel op zich meer voor mij. Dat zou nu zo stilletjes aan toch een normaliteit moeten worden, gezien mijn technisch en fysiek niveau. Al kan ik op dat laatste vlak nog stappen zetten. Nu moet ik ook maken dat ik niet ga twijfelen over mijn knie. Jef Brouwers helpt me daarbij."

Maes krijgt ook steun van collega Armand Marchant, die zelf terugvocht naar het hoogste niveau na een horrorcrash. "Het is heel erg interessant om hier samen met Armand te zijn. Ik vraag hem hoe ik met bepaalde zaken moet omgaan."

In oktober wordt het nieuwe wereldbekerseizoen geopend met een reuzenslalom in het Oostenrijkse Sölden, maar Maes laat die manche nog aan zich voorbijgaan. Als alles volgens plan verloopt, skiet hij begin december de reuzenslalom in het Italiaanse Santa Caterina.

"Ik wil de stress vermijden om me al klaar te stomen voor oktober. Ik bouw dan liever rustig op tot begin oktober om te pieken naar de tweede manche. Ik zal dit seizoen ook proberen om toch ook slaloms mee te pikken", aldus Maes, die op zijn tweede met zijn familie naar Oostenrijk verhuisde.

Op de Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang was Maes er al bij. Hij werd er 32e op de reuzenslalom, in de tweede run van de slalom wist hij niet te finishen.

"Natuurlijk hoop ik er op de komende Winterspelen in Peking bij te zijn. Als ik goed presteer in de wereldbekerwedstrijden, dan moet dat lukken. En dan wil ik zeker beter doen dan Pyeongchang. Het doel is top vijftien, top tien in het beste geval."

Belga