Logo of Team Belgium

BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive bracht vandaag een bezoek aan het Olympisch dorp in Peking en aan Team Belgium aldaar. "19 atleten uit 9 sporten, dat is mooi voor een land zonder bergen en sneeuw. Er is wel nog een weg af te leggen, we proberen nog beter te doen." 

 "Ik sta dagelijks in contact met chef de mission Olav Spahl en de staf van het BOIC in het Olympisch dorp. Ik ben voor het eerst aanwezig op de Winterspelen, veel disciplines probeer ik dan ook beter te begrijpen. Ik ga ook naar zoveel mogelijk competities kijken. Ik was als atleet altijd blij als de BOIC-voorzitter kwam kijken naar mijn competitie, dat was een eer." 

Vanwege de coronapandemie zijn er erg strikte gezondheidsmaatregelen van toepassing in Peking. "De vrees voor een positieve test zorgde in aanloop naar en bij het begin van de Spelen toch voor de meeste stress. Dat hebben we gezien bij Kim Meylemans.” 

"Ik raad de atleten aan om zo veel mogelijk te genieten van de Spelen, ondanks de druk die van buitenaf komt en die ze zichzelf opleggen." 

Stage voor Team Belgium atleten
In mei 2021 organiseerde het BOIC voor de tweede keer een stage in Rio Maior in het jaar voor de Winterspelen. Bij verschillende Belgische wintersporters leeft de wens om jaarlijks op stage te gaan. "Het verbaast me niet dat de atleten dat wensen. De stages voor de Zomerspelen zijn ook met de jaren steeds frequenter georganiseerd. Ik ben dat idee wel genegen."

Top 8 plaatsen
"Team Belgium heeft al twee Top-8 plaatsen behaald. Een van Bart Swings en dan één voor Hanne Desmet. Dat is goed. Het is nog veel te vroeg om een evaluatie te maken natuurlijk, dat doen we aan het eind van deze Spelen. Volgende maand is er ook een strategische raad van bestuur om te praten over de toekomst. We kunnen onder andere werken aan betere omstandigheden voor de atleten. Al is dat zeker voor wintersporters niet evident in ons land."