Logo of Team Belgium

De Belgische basketvrouwen stomen zich klaar voor de eerste kwalificatiewedstrijden voor het EK 2021 tegen Oekraïne (donderdag in Charleroi) en Finland (zondag in Helsinki). Bondscoach Philip Mestdagh is met zijn Belgian Cats alleen tevreden met twee zeges.

"Het is heel belangrijk om ons te hergroeperen en onze eenheid terug te vinden", vertelde Mestdagh maandag. "Daar ontbrak het aan in Servië op het EK." Op het EK sneuvelden de Belgen in de kwartfinales tegen Frankrijk. Later stelden ze met een vijfde stek wel een ticket veilig voor een olympisch pré-kwalificatietoernooi. "De exit tegen Frankrijk vormde een teleurstelling", verklaarde de T1. "We hebben er individueel en in groep over gepraat. Nu hebben we weer goesting. Iedereen wil het EK spelen en uiteraard naar de Spelen. Iedereen moet een extra inspanning doen om weer de spelvreugde die we op het EK misten terug te vinden." 

Naast een kwalificatie voor het EK 2021 in Frankrijk (Lyon) en Spanje (Valencia) kijken de Cats ook al naar het olympisch kwalificatietoernooi voor Tokio. Dat vindt plaats in februari. "Ik heb aan de speelsters gezegd dat we niet over een olympische kwalificatie spreken, maar dat het vanaf vandaag al begint in onze hoofden. Op training, wanneer we samen zijn, op en naast het terrein," aldus Mestdagh.

Ook van de partij maandag was Ann Wauters. De 39-jarige veterane drukte via Instagram haar wens uit om door te gaan tot de Spelen van 2020 in Tokio. "Beste basketbal, zoals in een relatie kunnen we zeggen dat we even 'on a break' waren", schreef Wauters. "Ik was boos op je, en je maakte me niet meer gelukkig. Maar ik heb geleerd van mijn fouten. 'Let's dance one more time'." Wauters zit zonder club sinds 2017, en traint af en toe bij Mestdagh met Namen. 

De Belgische federatie heeft zich kandidaat gesteld met Oostende als gaststad voor één van de vier groepen van het olympisch kwalificatietoernooi. Het verdict valt op 20 november, de trekking op 27 november met, naast de zes geplaatste Europese landen (Spanje, Frankrijk, Servië, Groot-Brittannië, België en Zweden), tien andere landen waaronder de VS en Japan. Zij komen uit de pre-kwalificatieve continentale toernooien van deze maand. 

(Belga)