Logo of Team Belgium

Wout van Aert verzilverde zaterdag meteen zijn eerste medaillekans op de Olympische Spelen. In de wegrit moest hij alleen de Ecuadoraan Richard Carapaz voor zich dulden.

Bondscoach Sven Vanthourenhout stak na afloop zijn bewondering voor Van Aert niet onder stoelen of banken. Vooral op de Mikuni Pass, de gevreesde scherprechter op het al loodzware parcours, had de Belgische kampioen indruk gemaakt. "Wie de voorbije dagen op die klim geweest is, weet het: wat Wout daar vandaag heeft neergezet, is fantastisch. Je hebt eigenlijk schrik voor die klim maar hij rijdt er vandaag met de besten over. Het toont zijn kwaliteiten."

Van Aert kon zijn ijzersterke prestatie niet bekronen met de ultieme hoofdprijs, de olympische titel. Maar bij Vanthourenhout overheerst de vreugde om de tweede plaats. "Ik ben eigenlijk nog nooit zo tevreden geweest met zilver. Carapaz is een sterke en verdiende winnaar. Hij was er al bij op de Mikuni, dwingt mee de ontsnapping af."  Ook het team deed het volgens Vanthourenhout voortreffelijk. "We hebben in mijn ogen de perfecte koers gereden. Het liep misschien niet 100 procent zoals we wilden, maar veel scheelde het niet."

Woensdag in de tijdrit lijkt Wout Van Aert opnieuw een serieuze kanshebber op eremetaal, al bouwt de bondscoach wat voorzichtigheid in. "Dit heeft wel krachten gekost en zijn concurrenten hebben we hier niet gezien, mannen als Rohan Dennis, Filippo Ganna, Stefan Küng om er maar enkelen te noemen. Die doen mee voor de gouden medaille. Ik hoop dat hij toch ergens beloond wordt en, ik durf het haast niet zeggen, opnieuw zilver grijpt."

Ook Remco Evenepoel, die zaterdag geen finale kon rijden, maakt volgens Vanthourenhout kans in de proef tegen de klok. "Ik heb vooraf al gezegd dat we twee medailles kunnen pakken maar het kan ook plaats vier en vijf worden. Maar ze zijn allebei wel klaar om een sterke tijdrit te rijden."

Belga