Logo of Team Belgium

Shorttrackbondscoach Pieter Gysel ziet zaterdag met Hanne (500 m) en Stijn Desmet (1000 m) zijn twee pupillen voor het eerst aan het werk op het olympisch ijs in het Capital Indoor Stadium.

Broer en zus Stijn en Hanne Desmet hadden geen ideale voorbereiding op de Winterspelen door problemen met de gezondheid. "Gezien hun blessures is het niet gemakkelijk om in te schatten hoe Stijn en Hanne zich verhouden tot de concurrentie", verklaarde Gysel op een persmoment in het olympisch dorp in Peking. "Ze hebben beiden in ieder geval wel een pakket vaardigheden waarmee ze ver kunnen geraken. Maar shorttrack is natuurlijk een sport met een hele hoge onzekerheidsfactor. We willen ons dan ook niet vastpinnen op een resultaat."

Het zit Gysel, die deelnam aan drie Winterspelen (Salt Lake City 2002, Turijn 2006 en Vancouver 2010), nog steeds dwars dat er geen Belgische estafetteploeg aanwezig is in Peking. "Het is al jaren het doel om die op de Spelen te krijgen. Dat doet dus pijn. Ik weet hoe hard al onze shorttrackers ervoor getraind hebben. In de gemengde aflossing hebben we een ploeg die hier niet zou misstaan. Maar door een gekkigheid in de kwalificatieprocedure krijgen landen die achter ons gerangschikt staan voorrang om hier deel te nemen (België eindigde in gevraagde top 12 van de wereldbeker, maar individueel konden slechts twee Belgen zich plaatsen, nvdr.). Dat steekt toch. Een estafetteploeg bij de mannen op de Olympische Spelen is onze natte droom, maar er mogen maar acht teams deelnemen. Dat zat er helaas niet in", besloot Gysel.

Belga