Logo of Team Belgium

Jarno De Smedt komt vrijdag, nog voor de openingsceremonie, als eerste Belg in actie op de Olympische Spelen in Tokio. De 21-jarige verdedigt de kleuren van Team Belgium in het handboogschieten.

Jarno De Smedt mocht pas in laatste instantie, op basis van de wereldranglijst als nummer 44, zijn ticket boeken voor Japan. "Ik had er eigenlijk niet meer op gerekend. Na het laatste quotatoernooi had ik nipt naast de laatste plaats gegrepen. Dat was heel zuur. Ik wist dat er nog een kans bestond maar die was heel klein. Toen het toch zo bleek te zijn, was het een hele opluchting. Het is ook een manier om naar de Spelen te gaan."

Als team grepen de Belgen net naast een olympische kwalificatie. De Smedt begon zo'n veertien jaar geleden met boogschieten.
"Als kleine jongen stond ik open voor veel sporten. Via een sportkamp in mijn gemeente proefde ik van boogschieten en ik vond het zo leuk dat ik het een jaar later opnieuw wilde doen. Daarna werd het heel duidelijk voor mij en ben ik op zoek gegaan naar een club. Sindsdien ben ik niet meer gestopt." De schutter uit Puurs houdt van zijn sport omdat het "een gevecht tegen jezelf is".

"Je bent je eigen tegenstander, leert jezelf kennen en het laat je toe om te groeien. Als ik nu achterom kijk en zie welke groei ik heb doorgemaakt en wetende dat er nog veel groeimogelijkheden zijn, dat houdt mij bezig."

Wie België en handboogschieten op de Olympische Spelen zegt, denkt onvermijdelijk aan Paul Vermeiren. Die greep in 1996 in Atlanta net naast brons en gaf daarna voor de camera een geëmotioneerd interview dat bij velen in het geheugen gegrift staat.
"Zijn reactie was heel begrijpelijk na die vierde plaats. Ik heb mij ook al zo gevoeld, natuurlijk niet op Olympische Spelen, maar het is heel herkenbaar", zegt De Smedt, die in 2019 op de Europese Spelen in Minsk (33e) voor het eerst van een groot toernooi proefde.

Op de Spelen wil Jarno De Smedt "het beste van zichzelf geven". "Het grote doel is natuurlijk winnen maar ik zou tevreden kunnen zijn met een top zestien."

Over drie jaar in Parijs wil De Smedt dan voluit meespelen voor de olympische medailles. De kwalificatieronde in het boogschieten staat vrijdag van 13u tot 15u lokale tijd (6u-8u in België) geprogrammeerd. Volgende week worden in vier dagen de wedstrijden met rechtstreekse uitschakeling (vanaf 1/32e finales) afgewerkt.

Belga