Logo of Team Belgium

Ook de topprestaties van olympische atleten gaan door de maag … Daarom zal er tijdens de Olympische Spelen in Rio een team van 2.500 personen op toezien dat de atleten gezonde en verse gerechten voorgeschoteld krijgen. Dagelijks zullen zo’n 60.000 maaltijden bereid worden. Wij namen een kijkje in het restaurant van het olympisch dorp en vroegen ons af wat de pot daar schaft.

Zo’n 18.000 atleten, coachen en technische stafleden zullen van 5 tot 21 augustus verblijven in het olympisch dorp. Het ‘food and beverages team’ zal er nauwlettend op toezien dat de atleten iedere dag weer opnieuw een gezonde, evenwichtige en smakelijke maaltijd krijgen. Er zal kunnen gekozen worden uit Italiaanse, Aziatische, halal, koosjer, ‘taste of the world’ en natuurlijk ook uit de traditionele Braziliaanse keuken.

Het restaurant

Het restaurant van het olympisch dorp is 24.700m² groot en opgedeeld in 10 ‘eilanden’ met elk een ander thema. Dit restaurant belooft één mengelmoes van kleuren, smaken en geuren te worden.

  • 18.000 mensen
  • 30 dagen
  • 60.000 maaltijden per dag
  • 250 tonnen voeding per dag

Niets wordt aan het toeval overgelaten in het restaurant van het olympisch dorp!

Voor de atleten die gedurende vier jaar naar dit ene moment gewerkt hebben is het uiteraard logisch dat Rio 2016 er alles aan doet om gezond en correct voedsel op tafel te brengen.

De selectie, het transport, de stockage en het bereiden van de voeding gebeurt met de grootste zorg. Er komt ook geen bevroren voeding op tafel.

Vrachtwagens vertrekken vanuit de distributiecentra met verzegelde dozen, dat is de regel in alle cateringorganisaties. De zegels mogen enkel verbroken worden wanneer de voedingswaren in het olympisch dorp toekomen. Borden en bestek zijn bio afbreekbaar en gemaakt uit suikerriet of maïs.

Alle etenswaren en gerechten zullen ook worden gelabeld met het aantal calorieën, het aantal proteïnen het lactose-, suiker-, vet- en zoutgehalte. Voor al wie een intolerantie heeft aan één van deze ingrediënten, zal er een andere optie worden aangeboden.

Farofa, tapioca, açaí, brigadeiro of pão de queijo?

Rijst met zwarte bonen, gegrilde steak en kokosnootwater is het eerste wat in ons opkomt als we aan Braziliaanse keuken denken. Maar wat zijn die andere gerechten die op het menu staan in het olympisch dorp ?

Tapiocaflensjes zijn een Braziliaanse delicatesse gemaakt van fijn zetmeel, dat bekend staat als polvilho doce of goma, afkomstig van de vlezige wortelknollen van de cassaveplant. Tapiocas worden geserveerd met smaak gevende of zoete ingrediënten zoals kokosmelk. Ze zijn erg populair bij Braziliaanse atleten als een bron van glutenvrije koolhydraten.

Pão de queijo (letterlijk "kaasbrood") zijn gebakken deegbolletjes op basis van cassavemeel gevuld met kaas. De pao de queijo worden gegeten bij het ontbijt of als snack op ieder moment van de dag. Als ze versgebakken zijn, warm, zacht en licht, zijn ze op hun best.

Farofa is gebakken cassavemeel met eieren of spek. Het wordt meestal over de rijst heen gestrooid.

Açai bessen, ook wel “het Paarse Goud” genoemd, zijn de vruchten van de açaipalm, het overgrote deel van alle açai bessen wordt gewonnen in Brazilië, waar ze voornamelijk rondom de indrukwekkende Amazonedelta groeien. De naam açai is een verbastering van het indiaanse tupi-woord ïwasa’i en betekent ‘de vrucht die huilt’. De vrucht is paars of zelfs bijna zwart van kleur, heeft de vorm van een druif, groeit in grote trossen hoog in de palm en kan twee keer per jaar geoogst worden.

Açai bessen zijn erg populair als dessert en worden opgediend samen met bananen, granola, noten en aardbeien.

Atleten houden ervan omwille van de hoge energiewaarde, maar pas op açai bessen bevatten ook veel calorieën.

In Brazilië wordt açai vaak opgediend als een ijsachtige koude gelei, ‘creme de açai’.  Menig plaatselijk bewoner heeft zijn hart en ziel aan deze lekkernij verloren.

Brigadeiro : er is geen feestje in Brazilië dat niet gevierd wordt met brigadeiros. Deze klassieke zoetigheid wordt gemaakt van gecondenseerde melk, cacaopoeder en boter. Gewoon : overheerlijke Braziliaanse chocoladebonbons.