Logo of Team Belgium

Judoka Dirk Van Tichelt heeft op het olympisch judotornooi op de Spelen in Rio de Janeiro brons veroverd in de klasse tot 73 kilogram bij de mannen. De tweede medaille voor Team Belgium.

In de kamp om het brons haalde Van Tichelt (IJF 18) het na een stevige armklem met ippon van de Hongaar Miklos Ungvari (IJF 19), de vice-olympische kampioen van vier jaar geleden in Londen. Van Tichelt bezorgde België zo een tweede medaille op deze Spelen, na het goud van Greg Van Avermaet van zaterdag in de olympisch wegrit. Het is de twaalfde judomedaille voor België in de geschiedenis, de eerste bij de mannen sinds het brons voor Harry Van Barneveld in Atlanta 1996.

Dirk Van Tichelt was vrij in de eerste ronde en nam een ronde later met ippon de maat van de Qatarees Morad Zemouri (IJF 94). Na één minuut zette Van Tichelt een armklem in en zo noopte hij zijn tegenstander tot opgave. In de derde ronde zorgde hij voor een echte stunt door met de Zuid-Koreaan Changrim An de nummer een van de wereld met waza-ari naar huis te sturen. Een ronde later was hij met yuko te sterk voor de Rus Denis Iartcev, de nummer dertien van de wereld. In de halve finales bleek de Japanse tweevoudige wereldkampioen Shohei Ono (IJF 4) een klasse te sterk.

De 32-jarige Dirk Van Tichelt nam in Rio voor de derde keer deel aan de Olympische Spelen. Na een vijfde plaats in Peking en een negende in Londen mikte hij deze keer resoluut op een podiumplaats.    

Trainer Van Tichelt is een gelukkig man

Robert Krawczyk begeleidt Dirk Van Tichelt al enkele jaren. De bronzen medaille die zijn pupil maandag in Rio veroverde, maakte bij de 38-jarige Pool veel los."Ik ben een erg gelukkige coach", reageerde Krawczyk, een voormalig Europees kampioen in de min 81.

"We hebben in de voorbereiding op deze Spelen heel wat problemen moeten overwinnen. Dirk sukkelde met verschillende blessures, aan de enkel, de elleboog, de vinger. Altijd was er wel iets. Maar dat hoort nu eenmaal bij judo. Deze medaille is een hele mooie beloning voor alle arbeid die we hebben verricht, niet alleen Dirk en ik maar ook het hele team achter ons, de sparringpartners incluis."