Logo of Team Belgium

Op 14 november werd het nieuwe ‘Brussels Olympic Research and Education Centre’ (BOREC) in het Brusselse 'Atomium' ingehuldigd.  De inhuldiging werd ingeleid door Professor Jan Danckaert, rector van de Vrije Universiteit Brussel, Jean-Michel Saive, voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en Professor Paul Wylleman, chair of het Brussels Olympic Research and Education Centre. 

Als interdisciplinair centrum zal het Brussels Olympic Research and Education Centre, in samenwerking met het BOIC, zich richten op onderzoek en vorming met betrekking tot het Olympisme en de Olympische beweging en op de professionele ontwikkeling van atleten, coaches, staf en entourage. Voorzitter van het nieuwe Brussels Olympic Research and Education is VUB-prof Paul Wylleman. 

De start van het 'Brussels Olympic Research and Education Centre' werd opgeluisterd met speeches van VUB-rector Jan Danckaert, de voorzitter van het BOIC Jean-Michel Saive, de Director in charge executive board International Olympic Committee Christophe De Kepper, en professor Paul Wylleman. 

Op 21 juli 2022 kende het Olympic Study and Research Centre van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) samen met het BOIC het statuut van Brussels Olympic Research and Education Centre toe aan de VUB. Hiermee treedt de VUB toe tot een select wereldwijd netwerk van door het IOC erkende academische Olympische studie- en onderzoekscentra. Het Brussels Olympic Research and Education Centre van de VUB is naast het het Fonds Baillet Latour het tweede Olympisch studiecentrum erkend door het IOC in België. 

BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive: “Vandaag verwelkomen we officieel het Brussels Centre als een nieuw Olympisch Studie- en Onderzoekscentrum in België. Met deze officiële erkenning door het Internationaal Olympisch Comité sluit Brussel zich aan bij een netwerk van een vijftigtal academische Olympische Studies en Onderzoekscentra over de hele wereld. Dat België twee erkende Centra telt, is echt uitzonderlijk; iets waar we trots op kunnen zijn. Het toont eens te meer de sterke olympische geest in België die ons tot een van de koplopers in de Olympische beweging heeft gemaakt en nog steeds maakt. 
De algemene visie om samen met de topsportpartners in België het aantal TOP 8-optredens op de Olympische Spelen gevoelig te verhogen, blijft één van de belangrijkste bouwstenen. Dit streven naar uitmuntendheid is in veel opzichten een strijd om de extra voorsprong op de concurrent te vinden. In dit opzicht speelt onderzoek een cruciale rol, ten voordele van atleten, van hun prestaties en van alle diensten die deze atleten ondersteunen in alle stappen van hun carrière. 

VUB-rector Jan Danckaert: “Met het Brussels Olympic Research and Education Centre kan onze universiteit zich nog duidelijker positioneren in het nationale en internationale veld van de topsport. Als interface tussen VUB en BOIC richt dit interdisciplinair centrum zich op onderwijs, onderzoek en begeleiding in topsport in het algemeen en sport op Olympisch niveau in het bijzonder. Ik ben er zeker van dat ook andere expertisecentra en andere universiteiten geïnteresseerd zullen zijn in samenwerking met dit gloednieuwe centrum.” 

Na de officiële inauguratie was er de academische zitting ‘Excellence in education and sport: challenges, cross-over and collaborations’. Tijdens deze academische zitting gaven nationale en internationale experts en Olympische en Paralympische atleten hun visie op excellentie in de domeinen van onderwijs, topsport en duale carrière. Er waren bijdragen van onder andere Olav Spahl, Elite Sports Director bij het BOIC, van gouden medaillewinnaar Loïck Luypaert (hockey) en van Maurits Hendriks (voormalig technisch directeur NOC*NSF en voormalig chef de mission TeamNL).