Logo of Team Belgium

Op 6 oktober wordt de olympische vlam naar de bekende Obelisk in Buenos Aires gelopen door een man en een vrouw. Buenos Aires is de eerste stad die de olympische openingsceremonie viert in het stadscentrum en niet in het olympisch stadium. Omdat tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires gendergelijkheid een integraal onderdeel wordt van de spelen, zullen een man en een vrouw samen de olympische vlam aansteken.

De fakkeltocht begint in Buenos Aires op 5 augustus en doet le Cuyo, la Pampa en Patagonië aan. De eerste halte wordt La Plata, de hoofdstad van de provincie Buenos Aires, hier begint ook de eerste aflossing. Nadien zullen 170 lopers de vlag gedurende 60 dagen langsheen de belangrijkste geografische sites van Argentinië lopen.

Het design van de olympische fakkel refereert naar verschillende emblemen van Buenos Aires 2018, die geïnspireerd zijn op de buurten en de cultuur van de stad. De fakkel heeft dezelfde vorm als die van de vorige Jeugd Olympische Spelen.

Een vrouw en een man
Op 6 oktober zullen een man en een vrouw als laatste fakkellopers samen de olympische vlam aansteken, als teken van de gendergelijkheid waarvoor deze Jeugd Olympische Spelen staan. Een mijlpaal voor de Olympische Beweging en voor vrouwenrechten in de sport.
De fakkeltocht staat symbool voor verscheidenheid en multiculturalisme.

Drie aan elkaar gewoven vlammen staan afgebeeld op de fakkel. Zij symboliseren de drie olympische waarden : vriendschap, respect en uitmuntendheid.