Logo of Team Belgium

De Nederlandse Chantal van den Broek-Blaak (Boels-Dolmans) heeft zondag de zeventiende editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. Lotte Kopecky werd derde.

De voormalige wereldkampioene haalde het na 135,6 kilometer met start een aankomst in Oudenaarde solo na een indrukwekkend nummer. In de sprint om de tweede plaats haalde haar land- en ploeggenote Amy Pieters het van Belgisch kampioene Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies). 

Voor Van den Broek-Blaak was het de eerste zege in Vlaanderens Mooiste. Op de erelijst volgt ze de Italiaanse Marta Bastianelli op. Zij kwam dit jaar niet aan de start wegens enkele coronagevallen binnen haar team Alé BTC Ljubljana. 

Na een zeer onrustig begin trokken er met Teuntje Beekhuis, Gloria Rodriguez, Alice Sharpe, Mieke Kröger, Ariadna Trias, Heidi Franz en Emily Newsom zeven rensters op avontuur. Zij zorgden voor de vroege vlucht. Alice Sharpe kende mechanisch defect en moest haar metgezellen laten rijden. Gaandeweg werd het tempo in de grote groep opgetrokken en werd er een kruis getrokken over deze vlucht. Het bleef echter zeer onrustig met verschillende demarrages tot gevolg. Met nog 35 kilometer voor de boeg reed het duo Alena Amialiusik en Riejanne Markus op kop van de wedstrijd. 

Op de Kruisberg bedroeg hun voorsprong 45 seconden op een uitgedund peloton. In aanloop naar de beklimming van de Oude Kwaremont gingen Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten hun kans, maar ook die vlucht ging niet door. Een groep van zeventien rensters stoof zo richting de Oude Kwaremont. Chantal van den Broek-Blaak trok na die voorlaatste bult in de aanval. De Nederlandse kon in haar eentje beginnen aan de Paterberg en kwam daar boven met een voorsprong van 15 seconden op haar naaste concurrenten.

Achter haar slaagde men er niet in de tegenaanval echt te regelen waardoor Chantal van den Broek-Blaak haar voorsprong stelselmatig kon uitbouwen tot zelfs één minuut. De Nederlandse kwam niet meer in de problemen en kon uitgebreid het zegegebaar maken.

(Belga)