Logo of Team Belgium

Team Belgium keerde van het Europees Jeugd Olympisch Festival in het Azerbeidzjaanse Bakoe, terug huiswaarts met een totaal van zeven medailles, waarvan vijf zilveren en twee bronzen. Rudy Lahor, de delegatieleider, zag ook een aantal andere sterke prestaties en blikt tevreden terug op de afgelopen week.

De vijf zilveren medailles van Team Belgium werden behaald door het mannelijke volleybalteam, Robbe Demets in het judo (-55kg), Roos Vanotterdijk op de 100m vlinderslag in het zwemmen, Liefde Schoemaker op de 400m in de atletiek en dus Jente Hauttekeete in de tienkamp.
Daarnaast werden de twee bronzen medailles gepakt door Jules Vanlangenaker bij het polsstokspringen en Céline Dierickx in het judo (-48kg).

Tienkamper Jente Hauttekeete, goed voor een zilveren medaille, werd aangeduid als vlaggendrager.

"We kunnen tevreden zijn, want we hebben ons getoond in verschillende sporten", keek Rudy Lahor terug. "In de collectieve onderdelen hebben we naast het zilver in het volleybal ook een sterke vijfde plaats gehaald met de basketmeisjes. Dat telt op het EJOF. Met twee medailles in het judo en drie medailles in de atletiek hebben we ook nog eens getoond dat België een plaats heeft bij de Europese top in deze leeftijdscategorieën.

In de meeste sportdisciplines doen we gewoon mee met de beteren op Europees niveau. In het turnen ook bijvoorbeeld, met één van de jongste teams op het toernooi. We kunnen zien dat de opleiding in België goed werkt.

Ook bij het tennis in het dubbelspel, waar zowel bij de meisjes als bij de jongens een vierde plaats werd behaald en in het wielrennen met drie keer een vierde plaats.

De grootste verrassingen van deze 15e editie van het toernooi waren onze resultaten in het zwemmen, met de mooie prestaties in de halve finales en vooral de zilveren medaille van Roos Vanotterdijk (14 jaar), die hier de derde beste tijd neerzette in de geschiedenis van het EJOF en maar 1 seconde verwijderd was van het Belgisch record van Kimberly Buys (57.91).
Dat was zelfs een verrassing voor haar trainer, maar ze heeft telkens bevestigd van haar serie tot in de finale (1:00.41, 59.65, 59.33). Het uiteindelijke rapport is dus zeker positief".

In 2017 op het EJOF in Hongarije ging België, met 62 atleten toen, ook met 7 medailles naar huis, maar toen waren er wel vijf gouden bij en ook twee bronzen.